MER OLJE: Olje- og energiminister Ola Borten Moe mener åpning av nye områder bare er et spørsmål om tid. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
MER OLJE: Olje- og energiminister Ola Borten Moe mener åpning av nye områder bare er et spørsmål om tid. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Borten Moe vil ha oljeboring i Lofoten

Ola Borten Moe trosser egen regjering med nytt soloutspill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På en pressekonferanse i Svolvær i dag sa olje- og energiminister Ola Borten Moe at han ønsker oljeboring utenfor Lofoten, Senja og Vesterålen i framtida. Han anbefaler en gradvis tilnærming. Han mener at de nye områdene Nordland 7 og Troms 2 ikke bør åpnes før tidligst i 2017.

- Jeg vil ikke tilråde at åpnes nytt areal i det nordøstelige norskehav nå, sa Borten Moe i sin tale, og viste til at han tar på alvor bekymringene fra fiskerne i nord.

Nytt utspill
Men - Ola Borten Moe mener at det bør igangsettes aktivitet utenfor Lofoten - i Nordland 6 - allerede i neste stortingsperiode. Dette er sett på som det mest lovende oljeområdet. Nordland 6 ble formelt konsekvensutredet og åpnet i 2001, men ble stengt igjen. Regjeringens politikk er at det ikke skal igangsettes oljeboring der. Derfor er det ny politikk Ola Borten Moe nå anbefaler.

- Områdene ble åpna og tildelt i 1994, men ble stilt i bero i 2001. Mellom 2001 og i dag har det ikke vært aktivitet der. Dette er ikke en åpning, men vi mener at man bør gå videre med aktivitet. Hvis man finner gode løsninger her når det gjelder sameksistens, er det et positivt argument med tanke på Nordland 7 og Troms 2, sier Borten Moes politiske rådgiver Ivar Vigdenes til Dagbladet.

Han understreker at Ola Borten Moe står fast på regjeringens politikk for inneværende stortingsperiode, som innebærer at Lofoten, Vesterålen og Senja skal være oljefrie.

Ikke klarert
- Er utspillet klarert med regjeringen?
- Nei, det er det ikke. Dette er Olas syn, sier Vigdenes.
- Men han talte som olje- og energiminister, regjeringens mann?
- Det kan ikke forstås sånn. Regjeringens politikk ligger fast. Hva som skal skje i neste periode, står han fritt til å mene om, sier Vigdenes.

Statsministeren tar det tilsynelatende med ro:
- Regjeringens politikk ligger fast. Det er ikke aktuelt å åpne for aktivitet i dette området i inneværende stortingsperiode. Så er det opp til de ulike partiene å avklare hva de mener skal skje i neste periode. Regjeringen har funnet gode og balanserte løsninger tidligere når det gjelder oljevirksomhet i Norskehavet og Barentshavet, og jeg er sikker på at vi skal finne en samlende løsning også neste gang, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.   

Bård Vegar Solhjell mener dagens politikk er god.
- Det betyr et fortsatt oljefritt Lofoten, sier han.

Mesteparten av talen brukte Ola Borten Moe på å argumentere hvorfor oljeboring bør i gangsettes. Oljeministeren mener blant annet at kunnskapsinnhentingen har sannsynliggjort at miljørisikoen er håndterbar. Han mener det er begrenset fare for akuttutslipp i naturen, at fisken ikke vil ta betydelig skade av et eventuelt utslipp og at erfaringene fra norsk sokkel viser at olje og fisk kan sameksistere. Ifølge oljeministeren er det bare et spørsmål om tid før Nordland 7 og Troms 2 bør åpnes.

- For meg er det ikke et spørsmål om vi skal ha aktivitet, men når og på hvilke betingelser, sa Borten Moe.

- Uansvarlig
Sigurd Enge i Bellona reagerer på Borten Moes utspill og mener det er uansvarlig av han å igjen åpne for oljeboring i Nordland 6. Han sier at årsaken til at boringen ble stoppet like etter at den startet i 2001, var alvorlige saksbehandlingfeil.

- Han vil jo åpne for oljeboring i Lofoten, noe vi synes er uansvarlig, både overfor den naturfaglige etaten i staten og i forhold til fiskerinæringen, sier Enge.

- UANSVARLIG: Sigurd Enge i Bellona mener det er uansvarlig å åpne feltet Nordland 6 for oljeboring igjen. Foto: Bellona
- UANSVARLIG: Sigurd Enge i Bellona mener det er uansvarlig å åpne feltet Nordland 6 for oljeboring igjen. Foto: Bellona Vis mer

- Han har vel tenkt at det er smart å åpne for boring her samtidig som han vil vente med Troms 2 og Nordland 7, sier Enge. 

Han mener det ikke har framkommet noen ny informasjon om at miljørisikoen er noe mindre eller at beredskapsevnen er bedre.

- Det er ikke første gang Borten Moe overkjører miljøfaglige myndigheter. Hva som er nok informasjon for ham er vanskelig å si, sier Enge til Dagbladet.

Enge peker også på et annen moment i Borten Moes tale han reagerte på:

- Han sier at han av hensyn til fiskerne ikke vil åpne Nordland 7 og Troms 2 nå, men sier i neste åndedrag at det er forsvarlig med oljevirksomhet i Lofoten og at boring ikke truer fisken, og derfor ikke bør true fiskerne. Han er vanskelig å tolke, og prøver å tilfredsstille alle her, mener Enge.

ÅPNER IGJEN: Ola Borten Moe anbefaler å vente med å åpne for oljeboring i feltene Nordland 7 og Troms 2, i alle fall fram til 2017. Han vil imidlertid åpne for boring i feltet Nordland 6 igjen. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
ÅPNER IGJEN: Ola Borten Moe anbefaler å vente med å åpne for oljeboring i feltene Nordland 7 og Troms 2, i alle fall fram til 2017. Han vil imidlertid åpne for boring i feltet Nordland 6 igjen. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer