<strong> - UTFORDRING:</strong>  Påtalemyndigheten har en utfordring med bevis i denne saken, mener forsvarer til den Libanon-fødte norske statsborgeren, advokat Olle Nohlin. I bakgrunnen aktor Eindride Kjørri og etterforsker Stian Barmo. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
- UTFORDRING: Påtalemyndigheten har en utfordring med bevis i denne saken, mener forsvarer til den Libanon-fødte norske statsborgeren, advokat Olle Nohlin. I bakgrunnen aktor Eindride Kjørri og etterforsker Stian Barmo. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Bortføring ? Hun kom med barna og stakk av

Sterkt sprikende forklaringer om hvordan fire norske barn ble åtte måneder i Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Den ustraffede mannen i 40-årene står tiltalt for å ha bortført sine fire barn og holdt dem unna deres mor og hans ekskone i åtte måneder i hans leilighet i i en landsby i Libanon.

Norsk tingrett har tilkjent mor full omsorg og nektet far noen form for omsorg etter en opprivende skilsmisse der mor og barn en periode bodde på krisesenter.

Norsk politi og rettsvesen har vurdert saken så alvorlig at mannen har sittet fire måneder i varetekt siden han ble pågrepet på flyplassen i Frankfurt for fire måneder siden gjennom en internasjonal politietterlysning.

- Omringet barna sammen med flere I tiltalen beskriver statsadvokaten omstendighetene rundt selve barnebortføringen slik:

«Onsdag 29. august 2012 stanset og omringet han, sammen med flere personer, en bil der de fire barna befant seg sammen med sin mor. Han beordret barna ut av bilen, og tok dem med hjem til sitt hus i Libanon. Han unndro barna fra sin mors omsorg til tross for at han kjente til at hun hadde enomsorg for barna».

- Ikke skyldig, det stemmer ikke det som står der. Det var ikke flere personer, svarte tiltalte da dommeren spurte hvordan han forholdt seg til skyldspørsmålet.

Offer, ikke skurk Og hans egen beskrivelse av hva som skjedde, ga inntrykk av at det var han som var offer, ikke skurk, i denne saken.

- Helt tilfeldig oppdaget jeg at ekskona og barna var i nabolaget i Libanon, der både hun og jeg har hatt tilhold i årevis. Gjennom hennes søster fikk jeg formidlet at bestemor var syk og gjerne ville treffe de fire barnebarna. Så ringte hun meg på den norske mobilen jeg har hatt i årevis, og sa at barna gjerne kunne være med meg en dag eller to.

- Hun og barna kom til markedsplassen som avtalt den morgenen, og hun skulle ringe meg igjen ved solnedgang for å avtale hvem som skulle kjøre, forklarte han i retten.

Svarte ikke på åtte måneder Og ifølge tiltaltes forklaring ringte ekskona som avtalt.

- Da ville hun bare prate med det eldste barnet. Siden var telefonen avslått, og plutselig satt jeg igjen med et ansvar jeg ikke hadde bedt om. Hun forsvant bare fra ungene, skolen begynte og jeg måtte skaffe dem plass på privatskole. Det gikk åtte måneder uten at hun svarte på telefon, mail eller henvendelser gjennom slektninger, forklarte mannen, som har bodd i Norge i over 20 år og vært norsk statsborger i mer enn 15 år.

Også ekskona kommer fra Libanon, har bodd her i landet en årrekke og er norsk statsborger, slik de fire barna er.

Libanon: far får omsorgsrett Disse faktaene er ubestridt av alle involverte. Ellers peker tolkninger av hva som har skjedd i kjølvannet av samlivskrisen i vidt forskjellige retninger.

Aktor, politiadvokat Eindride Kjørri, spurte hvorfor han hadde fremmet spørsmålet om omsorgsrett inn for en lokal domstol i Libanon, hvis han ikke hadde vært interessert i å ha ansvar for barna.

- Det var for å få en rettslig avgjørelse om at jeg ikke kunne bli avkrevd barnebidrag i to land. I Libanon er det praksis uansett at mannen får omsorgsretten etter skilsmisser når barna er over åtte år. Jeg har giftet meg på nytt med en annen kvinne fra Libanon, og vi har verken plass eller anledning til å ha den fulle omsorgen for fire barn, forklarte tiltalte.

Aktor: ikke uvanlig Aktor svarer slik i en rettspause på spørsmål om hvordan virkelighetsoppfatningen kan sprike så mye om konkrete hendelser:

- Det er ikke uvanlig i slike saker. Det er sterke følelser og svært krevende å etterforske i utlandet, sier aktor Eindride Kjørri til Dagbladet.

Tiltaltes forsvarer, advokat Olle Nohlin, vil ikke gi noen karakteristikk av materialet som politi og påtalemyndighet har lagt fram i denne saken.

- De har en utfordring med dokumentasjon, kommenterer forsvareren overfor Dagbladet.

- Hvorfor har din klient sittet fire måneder i varetekt hvis alt har skjedd i full åpenhet og frivillighet?

- Vi kunne sikkert argumentert mot grunnlaget for varetektsfengsling. Men rettssaken måtte han gjennom uansett, og jeg har rådet han til å godta varetekt for ikke å provosere de andre involverte, sier advokat Olle Nohlin til Dagbladet.

Tingretten har bestemt at ekskona skal få vitne for lukkede dører torsdag.

Flukt gjennom Syria De fire barna var tilbake i Norge 8. juni i år etter at en «hjelper» til mor hadde «plukket dem opp» da de var på vei til butikken for å kjøpe godteri, og tok dem med på 40 dagers fluktreise gjennom krigsherjede Syria og Tyrkia.

Verken «hjelperen» eller hendelsen er del av rettssaken. 

<strong> - IKKE UVANLIG:</strong>  Sterke følelser bidrar til at forklaringene kan sprike veldig i slike saker, sier aktor Eindride Kjørri. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
- IKKE UVANLIG: Sterke følelser bidrar til at forklaringene kan sprike veldig i slike saker, sier aktor Eindride Kjørri. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer