Bortført etter handleturen?

Politiet i Oslo tror Benedicte Iversen har vært utsatt for en kriminell handling. - Vi anser at hun er berøvet friheten, sier politiinspektør Stig Duaas. Flere personer som står den 28-årige kvinnen nær, skal nå avhøres på ny.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiinspektør Stig Duaas ved personspaningsavsnittet ønsker ikke å gå ut med detaljer om opplysningene som fikk politiet til å endre sakens status i går ettermiddag. Likevel bekrefter han overfor Dagbladet at politiet nå tror at Benedicte Iversen kan ha blitt utsatt for en kriminell handling.

- Hittil har det ikke kommet noen nye tips som har brakt oss nærmere en løsning, men sannsynligheten for at det skal ha skjedd henne noe straffbart er blitt betydelig større ettersom tida har gått. Vi anser det nå som sannsynlig at hun er berøvet friheten, sier Duaas.

- Betyr det at politiet tror at hun er blitt drept?

- Det vet vi så langt ikke, sier Duaas, som inntil i går hadde ansvaret for etterforskningen.

Nye avhør

Benedicte Iversens forsvinning er nå oversendt voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt. Etterforskingsleder Finn Abrahamsen understreker at han holder alle muligheter åpne.

- Vår etterforskning vil ikke være rettet inn mot ett bestemt spor, og vi har ikke mistanke i noen spesiell retning. Vi jobber fortsatt ut fra to teorier: Hun kan ha blitt borte frivillig, eller det kan ha skjedd en straffbar handling, sier politiavdelingssjef Abrahamsen.

Et stort og rutinert lag av taktiske etterforskere vil i dagene framover jobbe intenst for å finne årsaken til at den 28 år gamle sivilarkitekten har vært som sunket i jorda siden andre påskedag.

Så langt har rundt 20 personer vært inne til formelle avhør. Dagbladet får bekreftet at flere personer i miljøet rundt Benedicte Iversen nå vil bli avhørt på nytt.

Årsaken til de nye, overraskende avhørene er at etterforskerne har avdekket flere vitale spørsmål som de trenger å få svar på.

- Saken kan endre seg fra dag til dag eller fra time til time - avhengig av hva naboer, bekjente og folk i kretsen rundt Benedicte Iversen nå forklarer, sier Abrahamsen.

Benedicte Iversens familie er tilfreds med at politiet har besluttet å etterforske forsvinningen som en kriminalsak.

- Vi har vært klar over en stund at saken ville bli oversendt polities voldsavsnitt. Det synes vi er riktig fordi det innebærer en bredere og dypere etterforskning, sier Benedictes tante, Sidsel Grasli.

- Hva tror dere kan ha skjedd med henne?

- Vi tror ingenting, men prøver å finne mulige spor. Vi holder alle muligheter åpne, men holder fast ved at Benedicte ikke har forsvunnet av egen vilje, sier Grasli. Familien vil fortsette å lete etter 28-åringen på egen hånd, i samarbeid med politiet.

Tviler på planen

I dag er det åtte dager siden Benedicte Iversen forsvant fra hjemmet sitt i Grønnegata i Oslo. Idet hun forlater 7-Eleven i Hegdehaugsveien for å kjøpe sigaretter, brus og batterier, slutter alle spor.

Iversens samboer, Espen Bautz-Holter (29) har forklart at hun skulle trene på S.A.T.S. Ila, innom jobben og seinere på kafébesøk. Nå tviler politiet på at det var planen hennes. Etterforskningen så langt tyder på at hun ikke har vært innom noen av de planlagte stedene. Både mobiltelefonen, treningsskoene og nøkkelkortet til arbeidsplassen er funnet i leiligheten i Grønnegata.

Til tross for at det er kommet inn rundt 60 tips i saken, har politiet ingen sikre observasjoner av henne etter 7-Eleven.

- I teorien betyr det at hun ikke har gått så langt, eller at hun har satt seg inn i en bil, sier politiinspektør Stig Duaas til NTB. - Mest sannsynlig har hun fortalt samboeren at hun skulle gjøre andre ting enn det hun hadde planlagt, sier Duaas.

Føreren av BMW-en som sto parkert utenfor 7-Eleven da Iversen ble fanget inn av butikkens videokamera, har meldt seg for politiet. Hva han har forklart om 28-åringens bevegelser da hun om ut av butikken, ønsker ikke Abrahamsen å kommentere.

- Vi fortsetter nå med å sjekke ut tips og kryssjekke informasjon vi har fått inn. I løpet av dagen starter vi en større rundspørring i området hvor Iversen bor, sier han.

Leteaksjon

Benedicte Iversens samboer Espen Bautz-Holter (29) har overfor Dagbladet beskrevet henne som en veldig samvittighetsfull, pålitelig, blid og utadvendt jente. Familie og venner hevder det er utenkelig at hun har forsvunnet av fri vilje, og har hele tida fryktet at hun er utsatt for noe straffbart.

- Benedicte har aldri hatt «nedeperioder», vært deprimert eller hatt angst, sa Bautz-Holter da familien startet letingen etter henne for fullt sist onsdag.

Politiet har likevel ikke funnet spor så langt, som kan utelukke at Iversen har forsvunnet av egen fri vilje.

Lørdag mobiliserte familiene til det unge samboerparet rundt 1000 personer til en omfattende leteaksjon i Oslo og Akershus. Til tross for iherdig innsats, ble ingen konkrete spor etter Benedicte funnet.

Søndag ble hun også etterlyst gjennom Schengen informasjonssystem (SIS), uten at det har gitt politiet indikasjoner på at hun befinner seg i utlandet.

Det har ikke vært bevegelser på Iversens bankkonto etter at hun forlot 7-Eleven.

Spanskkurs

Ifølge bekjente av familien til den savnete sivilarkitekten er hun en kjernejente.

Hun beskrives som reflektert, positiv, åpen, ærgjerrig, omsorgsfull og utadvendt.

- Benedicte er en solid og stødig person, som nødig opptrer uforsiktig, sier en tidligere arbeidskollega av henne til Dagbladet.

I ungdomsåra var Nittedal-jenta en habil tennisspiller, som markerte seg sterkt i kretsmesterskap. Først da arkitektstudiene ved NTNU i Trondheim begynte å kreve for mye tid, ble tennisracketen byttet ut med aerobicskoene.

De siste fem åra har Benedicte Iversen vært sammen med sivilingeniøren Espen Bautz-Holter, som hun møtte i studietida i Trondheim. Etter å ha bodd sammen ett år i Nederland, kjøpte de leiligheten i Grønnegata sammen for tre år siden. Foruten kafébesøk og trening på S.A.T.S., har Iversen alltid satt stor pris på kreative uttrykk. Hun er glad i tegning, porselensmaling og har sammen med sin bestevenninne fra ungdomsåra i Nittedal vært aktiv i en amatørteatergruppe i Oslo.

Sivilarkitekten har også i lengre tid gått på kurs for å lære seg spansk.

ETTERFORSKER: Politiavdelingssjef Trond Skaarud og politiførstebetjent Øyvind Herstad ved personspaningsavsnittet ved Oslo politidistrikt har nå oversendt Benedicte-saken til voldsavsnittet.
SIST SETT: Benedicte Iversen ble fanget inn av 7-Elevens videokamera mandag 1. april. Dette er det siste konkrete sporet etter henne. Politiet tror nå at hun kan ha blitt utsatt for en kriminell handling.