Bortførte hjelpearbeidere i god behold

MOGADISHU/OSLO (NTB-AFP): Ola Skuterud og Ibrahim Ahmed, som begge arbeider for Norges Røde Kors i Somalia, er bortført i Mogadishu sammen med åtte andre hjelpearbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har fått kontakt med subklanen i Somalia som ved 09.30-tiden norsk tid i morges kidnappet ti hjelpearbeidere på flyplassen i hovedstaden Mogadishu.

- Etter det vi vet, er de uskadd og i god behold, sier Josue Anselmo, talsmann for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) til NTB.

Tungt bevæpnet

Væpnede menn i pansrede kjøretøy påmontert tunge våpen tvang de ti hjelpearbeiderne med seg da Røde Kors-flyet fra Nairobi landet. De skjøt i lufta for å skremme vaktene på flyplassen, og tok deretter med seg hjelpearbeiderne til en nordlig bydel i den delte somaliske hovedstaden Mogadishu.

I Karan skal de bortførte være sett inne på en eiendom omgitt av høye gjerder. Området tilhører ifølge øyenvitner en fryktet militsleder, Ahmed Adley, som tilhører kidnappernes underklan.

Også øyenvitnene opplyste at de bortførte var uskadd.

Ingen forvarsel

- Dette kom helt uventet, og vi får vente å se hvordan samtalene utvikler seg, sier informasjonssjef i Norges Røde Kors, Herborg Bryn til Dagbladet: på nettet.

Bryn forklarer at det er Røde Kors-hovedkvarteret i Geneve som koordinerer arbeidet for å få frigitt de bortførte hjelpearbeiderne.

Kidnapperne hadde ennå ikke satt fram noen krav i ettermiddag.

Fem av de bortførte og de to sveitsiske flygerne arbeider for ICRC, to for Norges Røde Kors og en for somalisk Røde Halvmåne.

Lang erfaring

Ola Skuterud er den eneste norske blant de kidnappede hjelpearbeiderne, men den somalisk fødte ortoped ingeniøren, Ibrahim Ahmed, var også med på oppdrag fra Norges Røde Kors. Ibrahim Ahmed er 42 år og har amerikansk statsborgerskap.

- Han er godt kjent med forholdene. Han har reist ut og inn av Somalia i mange år, sier Magne Barth, utlandssjef i Norges Røde Kors.

Ola Skuterud har også lang erfaring i området. Han er stedlig representant med ansvar for Somalia, og bor vanligvis i Nairobi. Han har arbeidet for Norges Røde Kors med Somalia i fire år.

Av de øvrige bortførte er én fra Tyskland, én fra Belgia, to fra Frankrike, én fra Kenya, én fra Sør-Afrika, mens de to flygerne er sveitsere.

(NTB)