Bortførte japanere hjem etter 24 år

Fem av de 13 japanerne som ble bortført av Nord-Korea kom i dag hjem etter 24 år i fangenskap. De er trolig de eneste overlevende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De fem, som nå er i 40-årene, dro fra Nord-Korea i et innleid fly, og landet i Tokyo der de skal være på besøk i to uker.

Japanerne ble kidnappet fra sine hjembyer nord i Japan, og er trolig de eneste gjenlevende av de 13 personene Nord-Korea har innrømmet å ha bortført. De skulle lære bort japansk språk og kultur til de nordkoreanske spionene.

Nord-Korea har i alle år nektet for å ha bortført japanerne, men i september i år beklaget landets leder, Kim Jong-il, hendelsen, da Japans statsminister Junichiro Koizumi var på besøk. Bortføringen er også tema når de to nasjonene møtes til diplomatiske samtaler i Malaysia 29. til 30. oktober.

Nordkoreanske myndigheter sier åtte andre som ble bortført, er døde av sykdom eller ulykker, eller har begått selvmord. Men mange japanere er rasende over bortføringene og mistenker at de fortsatt er i live eller er offer for noe kriminelt.

Mange frykter at japanerne som nå er på besøk, ikke kan snakke fritt siden de har familiemedlemmer igjen i Nord-Korea.

(NTB)

HJEMME IGJEN: Fukie Hamamoto (i midten) gråter mens hun klemmer en av sine slektninger på flyplassen i Tokyo i dag. Det er 24 år siden hun ble bortført.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer