Bortførte jentebarn og gjorde dem til sexslaver

Nå dømmes krigsherren Thomas Lumbanga av Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

DØMMES: Den kongolesiske krigsherren Thomas Lubanga tok barn fra gata og tvang dem til å bli soldater og sexslaver. Foto: AP Photo/Karel Prinsloo/Scanpix
DØMMES: Den kongolesiske krigsherren Thomas Lubanga tok barn fra gata og tvang dem til å bli soldater og sexslaver. Foto: AP Photo/Karel Prinsloo/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Den internasjonale straffedomstolen (ICC) kommer tirsdag med straffeutmåling i saken mot den kongolesiske krigsherren Thomas Lubanga.

Det er første gang ICC kommer med en straffeutmåling siden domstolen ble etablert i 2002.

Lubanga ble i mars funnet skyldig i krigsforbrytelser, og har siden sittet i arresten i Haag. Forbrytelsene inkluderte blant annet bortføring av unge gutter og jenter under 15 år. Guttene ble tvunget til å bli soldater i Lubangas opprørshær i Kongo, mens jentene ble brukt som sexslaver.

Soldater på 11 år
Human Right Watch mener minst 60 000 mennesker ble drept i konflikten mellom de etniske gruppene Hema og Lendu i Ituri, i nord-øst i Kongo. 11 år gamle barn skal ha blitt bortført for å kjempe som barnesoldater i den gullrike Ituri-regionen, skriver Al Jazeera.

Krigsherren benekter på sin side å ha tvangsrekruttert hundrevis av barn til å bære våpen i hans milits Unionen av Kongolesiske Patrioter (UPC) i 2002 og 2003.

Lubanga har erklært seg derfor uskyldig og nektet for at han støttet bruk av barne soldater i det hele tatt, skriver BBC.
Men dommerene kom enstemmig fram til at Lubanga er skyldig i krigsforbrytelsene. Det gjorde lite med Lubangas mine. Han satt iskald med steinansikt mens dommen ble lest opp, av dommer Adrian Fulford.

- Lubanga er en intelligent og velutdannet person. Det var en viktig årsak til at han ble dømt, sa Fulford til The Guardian.

Krever lengre straff
ICCs tidligere sjefaktor Luis Moreno-Ocampo krevde tidligere denne måneden 30 års fengsel for Lubanga.

STEINANSIKT: Den kongolesiske krigsherren Thomas Lubanga virker uberørt  Foto: Jerry Lampen/ AFP
STEINANSIKT: Den kongolesiske krigsherren Thomas Lubanga virker uberørt Foto: Jerry Lampen/ AFP Vis mer

- Disse barna ble lært å drepe og voldta. Det var utdannelsen de fikk, sier Moreno-Ocampo til AFP.

Han sier likevel at han er åpen for å gå med på en mildere straff om Lubanga kommer med en unskyldning og lover å jobbe aktivt for at slike forbrytelser ikke skjer igjen.

Kan havne i Finland
Lubangas forsvarere har ikke bestemt seg for om han vil anke saken eller ikke. Hvor han vil bli fengslet er også uklart.
Det er seks land som har gått med på å ta i mot fanger ICC: Serbia, Østerike, Belgia, Storbritania, Mali og Finland.

ICC har utstedet fire arrestordre mot kongolesere siden de åpnet dørene i 2003.
Militslederene Germain Katanga og Mathieu Ngudjolo Chui, som kjempet mot Lubanga, må nå også møte i retten med lignende anklager.
 
Totalt etterforsker ICC sju saker i Afrika, og har blitt kritisert for å fokusere for mye på det Afrikanske kontinentet og mindre på krigsforbrytelser andre steder i verden, skriver The Telegraph.

BARNESOLDATER: Dette bildet av barnesoldater som kjemper for Unionen av Kongolesiske Patrioter (UPC) er tatt i 2003. Dette er noen av barna Thomas Lubanga nå er dømt for å ha brukt som soldater. Foto: Eric Feferberg/ AFP
BARNESOLDATER: Dette bildet av barnesoldater som kjemper for Unionen av Kongolesiske Patrioter (UPC) er tatt i 2003. Dette er noen av barna Thomas Lubanga nå er dømt for å ha brukt som soldater. Foto: Eric Feferberg/ AFP Vis mer