«Bortførte» kameraten: - Hodeløst

Det som skulle være en morsom spøk ble brått mer alvorlig for ungdomsgjengen i Tønsberg da de oppdaget at politiet hadde lett etter kameraten deres i over seks timer.

BA OM TIPS: Politiet i Sør-Øst satte inn mye ressurser etter at flere vitner ringte inn om en angivelig bortføring. Etter over seks timer ble de kontakta av en ung kvinne i panikk som meldte fra om at det hele var en spøk. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Scanpix
BA OM TIPS: Politiet i Sør-Øst satte inn mye ressurser etter at flere vitner ringte inn om en angivelig bortføring. Etter over seks timer ble de kontakta av en ung kvinne i panikk som meldte fra om at det hele var en spøk. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

«Politiet ber om tips i forbindelse med at det ble meldt inn til politiet at en person angivelig mot sin vilje skal ha blitt ført inn i en mørk bil. Bilen forsvant nordover i høy fart», skrev politiet i Sør-Øst på Twitter lørdag kveld.

Seks timer seinere ble de kontakta av en ung kvinne i panikk som ville melde fra om at det slett ikke var snakk om bortføring; det hele hadde vært en spøk for å overraske en kamerat som skal på utveksling.

Fullt så morsomt synes likevel verken politiet eller vitnene til den dramatiske «bortføringen» at det var.

Lette i seks timer

I over seks timer lette de nemlig etter tips og vitner ved Tolvsrud i Tønsberg som kunne bidra med å finne en mørk Audi som angivelig skal ha kjørt nordover i en høy hastighet.

Flere forskrekkede personer hadde ringt inn til politiet etter å ha sett en person bli løftet opp og dratt inn i en bil mot sin vilje av ukjente gjerningspersoner mens han sto og ventet på bussen.

- De meldte fra om mistenkelig oppførsel, og det ble oppfattet av flere vitner som skremmende, uttalte operasjonsleder Tore Grindem i Sør-Øst politidistrikt overfor Dagbladet seint lørdag kveld.

Da lette de fremdeles etter personen som skulle ha blitt bortført.

- Ikke greit

Operasjonsleder Ole Kamben vil ikke utdype nøyaktig hvor mange patruljer de hadde sendt ut for å finne personen, men understreker likevel at de hadde brukt veldig mye ressurser på dette.

- Det er ikke greit å drive med sånt. Flere personer som ringte inn hadde blitt skremt av hendelsen, slår han fast og legger til at noen av vitnene også mente at de så at noen hadde med seg våpen.

- Slike hendelser, som opprinnelig er ment som spøk, er veldig uheldig når de ikke meldes fra til politiet på forhånd, understreker Kamben.

Han ber folk som planlegger på å overraske andre på denne måten om å melde fra til politiet om det først og tenke seg litt bedre om slik at andre slipper å bli skremt av liknende hendelser.

- Vurder hva det kan medføre når folk ser det som ikke vet hva som ligger bak, oppfordrer han.

- Skjønner at det så brutalt ut

Det var en av dem som var med på «bortføringen» som til slutt tok kontakt med politiet. Kvinnen, som foretrekker å være anonym, uttaler overfor Dagbladet at hun har full forståelse for at det kan ha sett ganske skummelt ut for dem som var vitne til hendelsen.

- Han sto jo ved en bussholdeplass og de andre gjemte seg litt rundt overalt før de tok bind for øynene hans og løfta han inn i bilen. Jeg skjønner jo at det kan ha sett brutalt ut, sier hun.

Hun hadde lest om saken i Dagbladet og ringte dermed inn i all hast for å si i fra om at det ikke var snakk om en bortføringssak likevel.

Familien til mannen som ble tatt med inn i bilen visste om overraskelsen på forhånd, men kvinnen som snakket med Dagbladet understreker at ingen av dem var klar over at det foregikk et søk før hun leste om saken seint på kvelden.

- Da innså vi jo at det var på tide å få ringt inn og sagt ifra, sier hun og legger til at ungdomsgjengen fikk en klar reprimande fra politiet etter å ha tatt kontakt og forklart situasjonen.

- Vi beklager for alle som var nervøse for hendelsen, sier hun.

- Hodeløse stunt

Det blir likevel ikke noen konsekvenser for ungdommene som sto bak spøken, og operasjonsleder Kamben understreker at det er vanskelig å sette en grense for hva som egentlig skal få konsekvenser.

- Det er jo en del som driver med sånne vågale fysiske stunt som egentlig er helt hodeløse, og som setter i gang omfattende rednings- og vedtaksaksjoner, slår han fast.

Operasjonslederen legger til at selv om dette var en uskyldig spøk, kan det likevel oppstå uheldige hendelser også for dem som «bortfører» en annen:

- Det er jo ikke uvanlig at personen som blir tatt med inn gjør motstand ved å slå og sparke rundt seg og gjøre skade, advarer han.

For noen år siden fikk også politiet i Agder inn en melding om at en mann ble bortført av maskerte personer som var bevæpnet i Øvrebø.

Politiet rykket den gang også ut med det de hadde av tilgjengelige ressurser, og bevæpnet seg - men det viste seg snart at det var snakk om et utdrikningslag.