<strong>FANGET I ÅTTE ÅR:</strong> Faren til Maria tok henne med fra Norge til Algerie på det som skulle være en kort ferietur. Det skulle ta åtte år før hun fikk se sin mor igjen. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
FANGET I ÅTTE ÅR: Faren til Maria tok henne med fra Norge til Algerie på det som skulle være en kort ferietur. Det skulle ta åtte år før hun fikk se sin mor igjen. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

Bortførte Maria nektes fri rettshjelp

Vet ikke om hun har råd til å bruke advokaten sin lenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): • Tips Dagbladet dersom du har opplevd eller kjenner noen som har opplevd barnebortføring. Kontakt oss på mail skh@dagbladet.no eller telefon 24001000.

Maria ble kidnappet fra Norge av sin far da hun var ti år. Ferieturen som skulle vare noen uker fra mai 2000, skulle bli et opphold på åtte år i farens hjemland Algerie.

• Les hvordan Maria tryglet om hjelp fra ambassaden som 14-åring.

• Les hvordan Maria klarte å rømme fra Algerie.

Fikk avslag Nå er hun tilbake i Norge. Hennes advokat, Sigurd Rønningen, vurderer om det kan rettes noe erstatningskrav mot norske myndigheter, eventuelt krav om rettferdsvederlag etter det Maria har vært igjennom. Men advokatregningen må hun betale selv.

<strong>DAGEN FØR BORTFØRINGEN:</strong> Her sitter Maria sammen med mor og stefar dagen før hun blir bortført. Bildet ble tatt i slutten av mai 2000, og Maria er ti år. Bildet publiseres usladdet i samråd med Maria. Foto: Privat
DAGEN FØR BORTFØRINGEN: Her sitter Maria sammen med mor og stefar dagen før hun blir bortført. Bildet ble tatt i slutten av mai 2000, og Maria er ti år. Bildet publiseres usladdet i samråd med Maria. Foto: Privat Vis mer

I slutten av mai kom avslaget fra Fylkesmannen i Rogaland om fri rettshjelp. Det gjør Maria fortvilt ettersom hun ikke har noen inntekt ut over det hun får i statlig støtte for å være hjemme med sin datter på ni måneder.

- Jeg vet ikke om jeg har råd til å bruke advokaten min mer, sier Maria.

I forbindelse med søknaden om fri rettshjelp, søkte hun også om støtte til reise til Oslo for å delta på møtet som Utenriksdepartementet ønsker å ha med henne om hennes sak. Heller ikke det fikk hun støtte til.

- Ingen særskilte forhold Hovedbegrunnelsen for avslaget er at inntektsgrensen er overskredet, ifølge Harald Thune, Fylkesmann i Rogaland.

- Vi har sett på den totale inntekten for denne kvinnen og hennes samboer, og har kommet til at den overskrider maksgrensen for fri rettshjelp, sier Thune.

<strong>I ALGERIE:</strong> Her er Maria som 16-åring i Algerie. - Bildet ble tatt på slaktedagen. Jeg var glad i sauen og ville ikke at de skulle drepe den, forteller Maria. Foto: Privat
I ALGERIE: Her er Maria som 16-åring i Algerie. - Bildet ble tatt på slaktedagen. Jeg var glad i sauen og ville ikke at de skulle drepe den, forteller Maria. Foto: Privat Vis mer

Fylkesmannen kan se bort i fra inntektsgrensen dersom det er særskilte forhold i saken som taler i en slik retning. I denne saken har ikke Fylkesmannen funnet at det er noen slike særskilte forhold, ifølge Thune.

Anket avgjørelsen Avgjørelsen er påklaget, og saken er til ny behandling hos Fylkesmannen. En avgjørelse er ventet å være klar over sommeren.

- Jeg mener det er hårreisende at Fylkesmannen ikke har funnet noen særskilte forhold i denne saken. Myndighetene skylder min klient å hjelpe henne etter det hun har vært igjennom, sier Marias advokat Sigurd Rønningen.

Maria sier til Dagbladet at hun fortsatt har adresse hos sin mor, og at hun ikke bor fast hos kjæresten. Ut over dette, er det ingenting som binder dem juridisk sammen, ifølge Maria.

• Saken om Maria er en del av en serie.
• 29 norske barn er kidnappet til utlandet. Les mer i dagens papirutgave av Dagbladet.

<strong>ALENE I FREMMED LAND:</strong> Maria (12) i Algerie. Hun har vært i landet i to år og har skjønt at det vil ta lang tid før hun kommer seg hjem til Norge. Da bildet ble tatt, hadde faren hennes allerede vært død i ett år. Foto: Privat
ALENE I FREMMED LAND: Maria (12) i Algerie. Hun har vært i landet i to år og har skjønt at det vil ta lang tid før hun kommer seg hjem til Norge. Da bildet ble tatt, hadde faren hennes allerede vært død i ett år. Foto: Privat Vis mer

Dette er barnebortføring:

• Et barn tas ut av landet i strid med foreldreansvaret til gjenværende forelder. Det regnes også som en barnebortføring å nekte å returnere barnet etter lovlig samvær/ferieopphold utenlands.

• En barneborføring kan også være når foreldre eller andre slektninger bortfører barnet fra barnevernet.

• Hvis barnet bortføres av en fremmed regnes det ikke som en barneborføring, men som en kidnapping.

• Barneborføring straffes med fengsel i opp til tre år. Men politiet etterforsker og straffeforfølger ikke barnebortføring på eget initiativ. Den forelderen som er igjen må selv anmelde bortfører.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer