Borti staur og vegger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Miljøvernminister Siri Bjerke frykter at rikfolk skal overta fjellheimen med sine enorme hyttepalasser. Hun vurderer å innføre grenser for størrelsen på nye hyttebygg. Bjerke begrunner dette med at hytter på flere ganger vanlig boligstørrelse ødelegger naturen og bruker for mye dyrebar energi. Men hun understreker selv hovedpoenget: «Det er kakseriet vi vil til livs.»
  • Forslaget om å innføre en maksimal arealgrense er foreløpig på utrednings- og tenkestadiet, og godt er det. Målet med et slikt virkemiddel er det nokså lett å være enig i. De aller fleste ønsker en forstandig utbygging som verken skjemmer fjellheimen eller norske hytte- og friluftstradisjoner. Ingen ønsker heller å bli utestengt fra naturperlene i våre omfangsrike rekreasjonsområder. Men vi er uenige i miljøvernministerens ønske om en sterkere sentraldirigering av kommunenes selvstyre på dette feltet.
  • Plan- og bygningsloven gir i dag kommunene stor frihet til selv å sette grenser og vilkår i forbindelse med utbygging og regulering av tomter. Skal det være noen mening i det kommunale selvstyret, bør det være opp til kommunenes egne innbyggere og politikere å bestemme over egen teig. Føler lokalbefolkningen at kommunens politiske ledelse tillater utbygging i strid med bygdas ønsker, har de full anledning til å si fra gjennom valg og bytte ut sine folkevalgte.
  • Vi går ut fra at den erfarne politikeren bruker utspillet som en prøveballong i god tid før hun legger fram en friluftsmelding for Stortinget. Hvis formålet først og fremst er å holde i live en debatt om norsk byggeskikk og kommunal forvaltning av naturressurser, er det prisverdig og på sin plass. Det er en debatt denne avisa har bidratt til å reise gjennom fyldige reportasjer om jetsettets egomonumenter, blant annet på Hafjell. Men skulle hun virkelig falle for fristelsen til å omgjøre sine tanker om Bjerke-bu til lov, vil hun fort få høre at det er «borti staur og vegger».