Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bortskjemte, frekke og uten respekt

Kjemiprofessor Martin Ystenes ved NTNU langer ut mot studentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke ble 140 NTNU-studenter sendt hjem fra den årlige turen til Åre. De skal ha rasert leiligheter og trakassert vakter på det svenske skistedet. Dette har fått kjemiprofessor Martin Ystenes til å se rødt. Han har sett seg lei på at studentene tar en uke fri for å reise på fylletur.

- Studentene mangler respekt for skattebetalerne og forståelse for at Norge er et demokrati der flertallet betaler regningene. Å holde en student ved universitetet koster rundt hundre tusen kroner i året, det samme som ufaglærte arbeidere betaler i skatt, sier han til Dagbladet.no

Er frekke

Ystenes mener studentene ikke skjønner hvilke signaler de sender ut, når de tar ferie midt i semesteret.

- Mange av dem er bortskjemte og de forstår ikke sin plass i samfunnet. Studentene oppfører seg som de har kjøpt en studenttilværelse og studentorganisasjonene har blitt forbrukerorganisasjoner.

Professoren tror flere av NTNU-kollegene ser på de årlige Åre-turene som en uting. Selv mener han at det burde bli slutt på slike organiserte studentturer.

- Mange studenter forventer at vi stiller opp når de kommer hjem fra turen, og de ber oss om å ikke gå gjennom noe viktig mens de er borte. Det grenser til frekkhet, sier Ystenes.

Bør bestemme selv

FRITT VALG: Bør studentene kunne ta seg fri når de vil? Illustrasjonsfoto: Tomm Christensen
FRITT VALG: Bør studentene kunne ta seg fri når de vil? Illustrasjonsfoto: Tomm Christensen Vis mer

Lederen av Studenttinget på NTNU, Trond Håkon Andreassen, kjenner seg ikke igjen av det bildet professoren tegner.

- Mine medstudenter tar ansvar og tilegner seg den kunnskapen de går glipp av når de er borte en uke, sier han.

- Bør undervisningen ta hensyn til det høye fraværet under Åre-turen?

- Det er et veldig vanskelig spørsmål. Vi ønsker et godt samarbeid med universitet, men det bør nok være sånn at det er studentene som tilpasser seg undervisningsplanen.

Andreaasen synes påstanden om mangelen respekt for skattebetalerne er altfor drøy.

- Jeg er enig i at det bør stilles krav til studentene, men vi ønsker at studentene skal disponere tiden sin selv og at det ikke bør bli mer kontroll av hvem som møter opp til forelesning eller ikke.

Andreassen vektlegger at turene til Åre er viktig for det sosiale miljøet, som igjen er viktig for å få en god læringsprosess.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling