Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bortviser ansatte fra useriøse arbeidsgivere

I 2015 bortviste norske myndigheter 110 ansatte fra useriøse arbeidsgivere, opplyser arbeidsminister Anniken Hauglie (H).

KAPPLØP:  - De kriminelle ligger hele tiden et hestehode foran oss. Det er derfor viktig at vi nå intensiverer innsatsen, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H) til Dagbladet. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET
KAPPLØP: - De kriminelle ligger hele tiden et hestehode foran oss. Det er derfor viktig at vi nå intensiverer innsatsen, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H) til Dagbladet. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De kriminelle ligger hele tiden et hestehode foran oss. Det er derfor viktig at vi nå intensiverer innsatsen, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H) til Dagbladet.
 
I dag har statsminister Erna Solberg (H) kalt inn partene i arbeidslivet for å gjennomføre et nytt toppmøte om arbeidslivskriminalitet.
 
Nå varsler Hauglie at de etablerer enda flere «supergrupper» mot arbeidslivskriminalitet i Norge. Allerede eksisterer det samlokaliserte enheter mot arbeidslivskriminalitet i Oslo, Bergen og Stavanger.  I enhetene jobber Arbeidstilsynet, politiet, Skatteetaten og
Nav sammen mot den økende trusselen fra arbeidslivskriminaliteten.

De nye enhetene er foreslått etablert i Trondheim og Kristiansand.

5700 personer kontrollert Nye tall fra enhetene i Oslo, Stavanger og Bergen viser at supergruppene nå begynner å gi resultater.
 
I 2015 gjennomførte gruppene tolv større aksjoner, i hovedsak i bygg og anlegg, men også innen bilpleie og bilverksteder, samt servering og uteliv:

• 1500 virksomheter ble kontrollert

• 1200 arbeidsplasser ble kontrollert

• 5700 personer ble kontrollert
 
Bortviser ansatte Arbeidskrimgruppene har også begynt å bruke utvisninger som en egen strategi mot arbeidslivskriminaliteten.
 
- Totalt har det vært cirka 80 utvisninger etter politiloven og 30 etter utlendingsloven. Dette er en arbeidsmetode som spesielt politiet i Stavanger har prøvd som en ny metode som har vist seg å være et effektivt virkemiddel, sier Hauglie.
 
Når én eller flere av etatene påviser brudd på regelverket, iverksetter politiet bortvisning fra arbeidsplassen.
 
- Det kan for eksempel være brudd på vedtak om stans fra Arbeidstilsynet, manglende skattetrekk, manglende levering av omsetningsoppgave til Skatt eller manglende bokføring. Når politiet bortviser etter politiloven, medfører dette at den kriminelle virksomheten mister oppdrag og inntekter, da ingen kunder ønsker politiet på daglige kontroller på sin byggeplass eller sitt arbeidssted. På denne måten tvinger vi dem til å innrette seg etter lovverket, hvis ikke mister de inntekter og dermed grunnlaget for å drive sin kriminelle virksomhet videre, sier arbeidsministeren.
 
- Vil det bli aktuelt å bortvise enda flere?
 
- Dette er et av tiltakene vi kommer til å diskutere på toppmøtet i dag, men det er ennå for tidlig å si hvilke konkrete tiltak vi kommer til å gå inn for, sier Hauglie.
 
Flere flyktninger Arbeidsministeren tror det vil bli større utfordringer når antallet flyktninger til Norge øker samtidig som vi opplever økt arbeidsledighet.
 
- Nå kommer det veldig mange unge og uerfarne personer til Norge. Da er det viktig at vi lager et arbeidsliv for denne nye gruppen, som bidrar til integreringen, og ikke skaper større spillerom for kriminelle, sier Hauglie.

Regjeringen innfører en hjemmel i regelverket for offentlige anskaffelser for å kunne begrense antallet underlerandører i  kontraktskjeden til maks to i bransjer der det er særskilte utfordringer.

Hauglie ønsker også nå å forsterke det internasjonale samarbeidet. Regjeringen ved europaministeren og arbeids- og sosialministeren sender nå brev til regjeringene i Polen, Litauen, Bulgaria og Romania med forslag om å innlede nærmere operativit og praktisk samarbeid om innsats mot arbeidslivskriminalitet.
 
 

STØRRE UTFORDRINGER: Arbeidsminister Anniken Hauglie tror det vil bli større utfordringer når antallet flyktninger til Norge øker samtidig som vi opplever økt arbeidsledighet. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET
STØRRE UTFORDRINGER: Arbeidsminister Anniken Hauglie tror det vil bli større utfordringer når antallet flyktninger til Norge øker samtidig som vi opplever økt arbeidsledighet. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media