Uroen i Kasakhstan:

Bosatt i Kasakhstan:
- Helvete nå

Marius Fossum kjenner folk som er arrestert i Almaty, Kasakhstans største by. - Det er frustrerende å ikke vite hvordan kjente og kjære har det i en by der det skytes på gata utenfor, sier han.

BOR I ALMATY: Helsingforskomiteens representant i Sentral-Asia, Marius Fossum er bosatt i Almaty, Kasakhstan, hvor han har ledet Helsingforskomiteens representasjonskontor siden våren 2015. Foto: Pavel Mikheyev/Reuters/NTB og Helsingforskomiteen
BOR I ALMATY: Helsingforskomiteens representant i Sentral-Asia, Marius Fossum er bosatt i Almaty, Kasakhstan, hvor han har ledet Helsingforskomiteens representasjonskontor siden våren 2015. Foto: Pavel Mikheyev/Reuters/NTB og Helsingforskomiteen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- En jeg kjenner fortalte meg i går at «Almaty er helvete nå». Folk er redde og de fleste i mitt nettverk holder seg inne, sier Marius Fossum til Dagbladet.

Fossum bor til vanlig i Almaty i Kasakhstan, der han siden 2015 har ledet Helsingforskomiteens representasjonskontor i Sentral-Asia. Akkurat nå befinner han seg imidlertid i Norge, og sier han tror det kan ta tid før han får reist tilbake.

- Det er ikke så lett reise tilbake med det aller første. Flyselskapene innstiller flyvninger over en lav sko, og myndighetene vil begrense inn- og utreise som følge av unntakstilstanden i landet, sier Fossum.

DEMONSTRASJONER: Demonstranter har de siste to dagene stormet regjeringsbygninger, gått løs på butikker og satt fyr på biler, og det har kommet til harde sammenstøt med opprørspolitiet. Foto: AP / NTB
DEMONSTRASJONER: Demonstranter har de siste to dagene stormet regjeringsbygninger, gått løs på butikker og satt fyr på biler, og det har kommet til harde sammenstøt med opprørspolitiet. Foto: AP / NTB Vis mer

Unntakstilstanden ble erklært den 5. januar, da myndighetene i landet doblet prisene på drivstoffet som lokalbefolkningen bruker til bilene sine.

- Det brøt da ut demonstrasjoner vest i Kasakhstan, der olje og gass utvinnes, men også der befolkningen nyter minst av oljerikdommen. Og snart spredde disse demonstrasjonene seg over resten av landet, i form av solidaritet for de som demonstrerte i vest, og også som følge av en mangeårig misnøye med den sterke korrupsjonen i landet, der vanlige folk sliter mens eliten bader i luksus, mens regimet undertrykker motstemmer og holder opposisjonen utenfor politikken, sier Fossum.

IKKE NETT: Røyk siger opp fra rådhuset i Kasakhstans største by Almaty i forbindelse med demonstrasjoner der. Nettilgangen var igjen blokkert i Kasakhstan torsdag, etter stor uro i landet, skriver NetBlocks. Foto: Yan Blagov / AP / NTB
IKKE NETT: Røyk siger opp fra rådhuset i Kasakhstans største by Almaty i forbindelse med demonstrasjoner der. Nettilgangen var igjen blokkert i Kasakhstan torsdag, etter stor uro i landet, skriver NetBlocks. Foto: Yan Blagov / AP / NTB Vis mer

Skadde og drepte

I løpet av de siste dagene har 18 medlemmer av Kasakhstans sikkerhetsstyrker blitt drept og 748 er skadd i sammenstøt med demonstranter, opplyser innenriksdepartementet i landet.

Flere titalls demonstranter skal også være drept og over 1000 er skadd under opptøyene. Sikkerhetsstyrker har gått hardt til verks for å slå ned protestene, ifølge NTB.

Ifølge innenriksdepartementet er 2298 mennesker pågrepet, melder de russiske nyhetsbyråene Interfax og RIA Novosti.

Sperret telefonlinjer

Fossum forteller at han ikke har klart å komme i kontakt med noen på hjemstedet sitt siden i går kveld, fordi myndighetene da sperret telefonlinjene, mobilnett, landlinjer - og også internett.

- Det er frustrerende å ikke få tak i folk. Jeg kjenner folk som er arrestert, og vet ikke om de er sluppet ut. Det er frustrerende å ikke vite hvordan kjente og kjære har det i en by der det skytes på gatene utenfor, sier han.

Hans egen bolig ligger i sentrum av Almaty, og han forteller at han har et stort nettverk i byen - også privat.

- Jeg har forsøkt å ringe på fasttelefonene til folk, men også de linjene er nede. Det er umulig å komme i kontakt med noen der nå. Myndighetene har lagt en informasjonsblokk for å hindre at det kommer informasjon ut, samt hindre koordinering mellom dem som demonstrerer, sier han.

Han forteller videre at de han sist snakket med, før telefonlinjene ble sperret, var redde.

- De rapporterte om at de hørte smell, og at de kjente lukten av tåregass. Det skytes og det plyndres, og bygninger står i brann. Det er skummelt det som foregår nå, særlig i Almaty, sier Fossum.

- Det er krigsliknende scener som utspiller seg der, legger han til.

PÅGREPET: Et stort antall demonstranter er pågrepet i Kasakhstans største by Almaty de siste dagene. Foto: AP / NTB
PÅGREPET: Et stort antall demonstranter er pågrepet i Kasakhstans største by Almaty de siste dagene. Foto: AP / NTB Vis mer

- Tar til gatene

Demonstrasjoner er, ifølge Fossum, ikke noe nytt i Kasakhstan.

- Men demonstrasjonene har ikke vær så store som de er nå siden landet ble uavhengig av Sovjetunionen i 1991, sier han.

- Mange har en følelse av at man blir lurt og snytt for all rikdommen som finnes i landet. De forstår ikke hvorfor de skal leve så mye dårligere enn andre rike oljestater, fortsetter han

- Opplever folket at det nytter å demonstrere?

- Stemningen i befolkningen er veldig todelt. En del er kyniske og tenker at dersom det kommer ett nytt styre, får man bare mer av det samme og ingenting vil endres, så man tier og går på jobb og greier seg som best man kan med det man har. Den andre delen er luta lei og tar til gatene, deltar i fredelige demonstrasjoner, eller støtter som best de kan det som finnes av motstemmer, enten i det stille eller mer aktivt, svarer Fossum.

PROTESTER: Kasakhstan har lenge vært sett på som et av de mest stabile landene i den tidligere Sovjetunionen, men har de siste dagene opplevd store protester og opptøyer. Foto: Azamat Sarsenbayev / AFP / NTB
PROTESTER: Kasakhstan har lenge vært sett på som et av de mest stabile landene i den tidligere Sovjetunionen, men har de siste dagene opplevd store protester og opptøyer. Foto: Azamat Sarsenbayev / AFP / NTB Vis mer

Russiske soldater

Landets president, Kasym-Jomart Tokajevs, omtaler demonstrantene som «terroristgrupper» som har «mottatt omfattende trening i utlandet».

Han ba derfor i går om bistand til å bekjempe disse menneskene, og en russiskledet militærallianse har nå sendt soldater som skal bistå presidenten med å slå ned de omfattende protestene i Kasakhstan.

Den kollektive sikkerhetspakten (CSTO) er en militærallianse mellom Russland, Hviterussland, Armenia, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan og fungerer etter modell av Nato.

Landene i alliansen er forpliktet til å søke fredelige løsninger på konflikter, men også til komme hverandre til unnsetning dersom dette trengs, skriver NTB.

- Fredsbevarende styrker er sendt til Kasakhstan for å stabilisere og normalisere situasjonen, heter det i en kunngjøring fra CSTO.

RUSSISKE SOLDATER: Russiske soldater ble torsdag fløyet til Kasakhstan, på forespørsel fra landets hardt pressede president, Kassym-Jomart Tokajev. Foto: Det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste / AP / NTB
RUSSISKE SOLDATER: Russiske soldater ble torsdag fløyet til Kasakhstan, på forespørsel fra landets hardt pressede president, Kassym-Jomart Tokajev. Foto: Det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste / AP / NTB Vis mer

- Forverrer situasjonen

Fossum i Helsingforskomiteen har liten tro på at den russiskledede militæralliansen vil bidra til en bedret situasjonen for lokalbefolkningen.

- At de har kommet, er ikke bra. Per nå er det uklart hva de vil gjøre, sier han, og fortsetter:

- Det man ofte ser når russiske styrker står et sted, er at pleier de å bli værende der lenge. I verste fall kan de bli stående. Det er visse ytterliggående politikere i Russland som har lekt med tanken om å innlemme nordlige deler av Kasakhstan i Russland. Det ville i så fall vært et ekstremt tilfelle. Uansett vil regimet i Kasakhstan som følge av dette bli betraktelig mer avhengige av og lojale til Moskva.

- Hva tror du vil skje?

- Allerede i dag får vi meldinger om at det skytes mye i Almaty, og at folk har blitt drept. Myndighetene har sagt at de har tatt tilbake kontrollen over alle offentlige bygg i Almaty, men ingenting om hvordan dette har foregått. Det er sannsynlig å tenke seg at det har skjedd ved bruk av vold, svarer Fossum.

ALMATY: Store politistyrker er satt inn for å slå ned opptøyene i Kasakhstans største by Almaty. Foto: AP / NTB
ALMATY: Store politistyrker er satt inn for å slå ned opptøyene i Kasakhstans største by Almaty. Foto: AP / NTB Vis mer

Også Kasakhstan-kjenner Cynthia Kaplan, som er professor ved University of California, frykter at CSTO-soldatene som ankom Almaty torsdag, vil bidra til å forverre situasjonen i landet.

- Det er ekstraordinært farlig, sier hun til nyhetsbyrået TT.

Seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) tror de russiskledede soldatene er et forsøk fra Kremls side på å hindre en politisk omveltning i landet, melder NTB.

- Russland har interesse av å beholde kontrollen med dette postsovjetiske rommet, sier han til Ritzau.

- Behov for press

Fossum mener det internasjonale storsamfunnet må legge press på Kasakhstan for å inngå en meningsfull dialog med demonstrantene, og for å unngå bruk av mer makt enn absolutt nødvendig for å sikre tryggheten til landets innbyggere i den kaotiske situasjonen Kasakhstan nå befinner seg i.

- Et stort problem er at myndighetene i mange år har knust den politiske opposisjonen, og derfor finnes det ikke noen sterkt demokratisk motpart som myndighetene kan gå i dialog med, og som kunne styre demonstrantene, sier Fossum.

BER OM FRED: USAs utenriksminister Antony Blinken. Foto: Evelyn Hockstein / AP / NTB
BER OM FRED: USAs utenriksminister Antony Blinken. Foto: Evelyn Hockstein / AP / NTB Vis mer

USAs utenriksminister Antony Blinken sier at han ber om at det blir funnet en fredelig løsning på uroen i Kasakhstan. Han uttrykte ønsket under en telefonsamtale med Kasakhstans utenriksminister onsdag, heter det i en uttalelse fra Blinkens kontor, ifølge NTB.

Blinken understreket USAs fulle støtte til de konstitusjonelle institusjonene i Kasakhstan og landets mediefrihet, og tok til orde for en fredelig løsning som respekterer partenes rettigheter, heter det i uttalelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer