Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bosetterne i Gaza evakuert

De israelske bosetterne i Gaza er evakuert som følge av uroen de siste dagene. Palestinerne ser på evakueringen som en stor seier. Den israelske hæren er forberedt på økt uro de nærmeste dagene. Se video i Realplayer » Se gatekampene fra Gaza

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i går morges rolig i Gaza, og de israelske okkupasjonsstyrkene har trukket seg tilbake til sine posisjoner rundt de israelske bosettingene.

Men ifølge informerte kilder i Gaza, vokter den israelske hæren nå tomme hus. De omkring 6000 bosetterne i Gaza skal være evakuert fra de israels-okkuperte enklavene, melder flere uavhengige kilder fra Gaza.

Meldingene er ikke bekreftet av israelske myndigheter.

Harde kamper

Bakgrunnen for evakueringen er de harde kampene som har pågått rundt bosettingen Netzarim midt på Gaza-stripen. Israelske styrker har skutt med skarpt mot steinkastende palestinske ungdommer.

Palestinsk væpnet politi deltok i kampene i helga, men i går ble det ikke observert uro i området. Ved en anledning klart palestinske ungdommer å innta en israelsk militær posisjon ved bosettingen.

Evakueringen av bosetterne blir sett på som en seier blant palestinerne som krever at bosettingene må forlates for godt.

Økt uro

Den israelske hæren (IDF) forventer økt uro i de neste dagene. Det opplyser øverstkommanderende for Vestbredden, general Benny Gantz, til en israelsk radiostasjon. Han sier hæren nå forbereder seg på hardere kamper enn de som har vært den siste halve uka.

Hæren styrker også kontrollen over grensene til de selvstyrte palestinske områdene i frykt for at Hamas og Islamsk Jihad skal benytte situasjonen til å gjennomføre terroraksjoner inne i Staten Israel.

EU-appell

Javier Solana, EUs ansvarlige for utenrikspolitikk, oppfordrer palestinere og israelere til å ta opp fredsforhandlingene igjen.

Partene må først klare å stanse sammenstøtene. Deretter må de så fort som mulig inn i fredsprosessen igjen, sa Solana, som i dag deltar på en konferanse om humanitær hjelp til Balkan.

[email protected]

RAKETTANGREP: Flere boligblokker ble skutt i brann av raketter fra israelske helikopre i Netzarim i går.
DREPT: To år gamle Sarah ble gravlagt i går, etter å ha blitt drepet i en skuddveksling søndag.