Bosetting på månen?

CALIFORNIA (NTB-Reuters): Den amerikanske månesonden «Lunar Prospector» har oppdaget sikre tegn til isdannelse ved begge månens poler. Det betyr at månen trolig har store vannressurser, noe som er svært viktig for et eventuelt forsøk på menneskelig bosetting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vannet kan brukes i driften av boliger, men også til framstilling av rakettbrennstoff. Vann er den tyngste bestanddelen i slikt drivstoff, og romforskerne kan derfor spare store transportutgifter mellom jorda og månen, dersom drivstoffet kan framstilles ved eventuelle utskytingsbaser på månen.

«Lunar Prospector» er det første amerikanske romfartøy som er sendt til månen siden astronautene fra «Apollo 17» dro sin vei i 1972. Verken de eller de fem andre astronautlagene som tidligere hadde besøkt himmellegemet, fant noen tegn til vann.

Småtass

«Lunar Prospector» er en liten tass på 1,2 meter, som bare veier 295 kilo. Billig er den også. Den kostet bare 63 millioner dollar, eller 475 millioner kroner å bygge.

En hovedoppgavene var å bruke et nøytronspektrometer for å sjekke teorier om at månens polarregioner inneholder opptil 1 milliard tonn is. Vitenskapsfolk tror at isen kan ha kommet til månen med kometer, som er blitt liggende i skjul for solens stråler nede i de dype kratrene.

Vitenskapsfolkene understreker samtidig at det eventuelle vannfunnet ikke må få skygge for de andre oppgavene «Lunar Prospector» skal utføre.

(NTB)

IS PÅ MÅNEN: Forskere har endelig funnet spor etter is på månen. Funnet er viktig fordi det betyr at bosetting på månen er mulig.