Bosettinger fjernes og gjerder bygges

Israelske sikkerhetsstyrker har begynt å fjerne to ulovlige bosetterutposter på Vestbredden, sier en sikkerhetskilde. Samtidig har israelerne begynt arbeidet med sikkerhetsgjerdet på Jerusalem-strekningen for å beskytte seg mot selvmordsbombere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Binyamin Ben-Eliezer har lovet å fjerne ulovlig bosettinger som er utsatt for palestinske aktivister.

- De fjerner to utposter sør for Hebron, en nær Beit Haggai og en annen nær Maaleh Hever, sa kilden. Bei Haggai og Maaleh Hever er bosettinger.

Sikkerhetskilden sa at det ser ut til at utpostene blir fjernet i samarbeid med lokale bosettere, men det er ikke bekreftet av bosetternes talsmann. Israelske medier melder at utpostene ikke var bebodd.

- Det er som jeg har sagt, innen 1. juli, skulle 10 bosettinger fjernes og innen 15. denne måneden skal ytterlige flere fjernes, sa Ben-Eliezer.

Viseforsvarsminister Dalia Rabin-Pelossof sa til israelsk kringkasting at bosetterne hadde akseptert å fjerne de 10 første bosettingene.

- Dersom de ikke gjør det, er de innforstått med at evakueringen vil skje med makt, sa Rabin-Pelossof.

Ifølge Ben-Eliezer er disse bosettingene for isolert til å bli beskyttet. Rundt 145 bosettinger med rundt 200.000 mennesker har etablert seg med israelsk godkjenning på Vestbredden og Gazastripen siden 1967. Bosetterne mener de har bibelsk rett til jordområdene.

Israelske fredsaktivister sier at de jødiske bosetterne har bygd et stort antall utposter i tilknytning til bosettinger, siden det palestinske opprøret startet i oktober 2000. Utpostene består ofte ikke av annet enn noen få campingvogner. Statsminister Ariel Sharons regjering har lovet å ikke bygge nye bosettinger, men koalisjonen har hittil nektet å fjerne utpostene. Det ville ført regjeringen i konflikt med en del av den ortodokse høyresidens viktige velgere.

I et forsøk på å beskytte seg selv åpnet Israels forsvarsminister Binyamin Ben Eliezer søndag arbeidet med sikkerhetsgjerdet på Jerusalem-strekningen. Gjerdet skal hindre selvmordsbombere i å ta seg inn i Israel fra Vestbredden. Den første delen av gjerdet ble påbegynt 16. juni i Nord-Israel.

Jerusalem-strekningen blir 5 mil lang og omfatter den sørlige, østlige og nordlige utkanten av byen.

- Gjerdet skal hindre selvmordsangrep med utgangspunkt i Betlehem, Beit Jala og Beit Sahur. Systemet blir ikke 100 prosent ugjennomtrengelig, men det er det beste tiltaket mot selvmordsbombere sa Ben Eliezer.

Samtidig som Israel startet fjerningen av bosettinger og bygging av gjerder valgte den israelske hæren å lette på portforbudet i Bethlehem. Men over en halv million palestinere er fremdeles stengt inne.

Parallelt har den palestinske lederen Yasser Arafat meldt at han er villig til å møte den amerikanske presidenten «når det skulle være» for å fremme fred i Midtøsten.

- Jeg vil gjerne treffe president Bush hvor som helst og når som helst så vi kan arbeide mot fred, sa Arafat til en gruppe næringslivsledere og politikere samlet i Crans Montana, Sveits.

USAs utenriksminister Colin Powell meldte imidlertid søndag at USA ikke har noen planer om å snakke med palestinernes leder Yasser Arafat for øyeblikket.

- For øyeblikket har vi ikke kontakt med ham, sa Powell, som føyde til at den amerikanske regjeringen ikke har planer om å møte Arafat i framtiden heller «fordi lederskapet hans er skakkjørt».

Søndag morgen eksploderte en bombe på en togstrekning i det sentrale Israel. Ifølge israelsk politi ble bomben plantet av palestinske aktivister. Eksplosjonen skadet fire mennesker. I Ramallah jaget israelske soldater militante palestinere ved al-Amari flyktningleir og anholdt et titall palestinere, som ble løslatt etter avhør. Ytterligere 60 palestinere ble anholdt i landsbyen Tamoun ved Nablus.

(NTB)

<B>GJENNOMSØKER HUSENE: Palestinere kikker på mens israelske soldater utfører en husundersøkelse i Al-Amari-flyktningeleiren i Ramallah på Vestbredden i dag.
<B>LÆRES OPP TIL Å HATE: En liten gutt holder opp skiltet under en høyre-politisk demonstrasjon utenfor statsminister-kontoret i Jerusalem. De protesterte mot utspillet til forsvarsminister Binyamin Ben-Eliezer's hvor han kunngjorde at de skal evakuere ulovlige bosetteringer.