Bosnia på vei ut av gjørma

Fem års internasjonal fredsinnsats i Bosnia: Det er fravær av krig, men er det mulig at det kan vare?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DOBOJ i Bosnia-Hercegovina (Dagbladet): Kan tre befolkningsgrupper som alle har vært i krig med hverandre, har drept 200000 landsmenn og fordrevet 1,8 millioner fra deres hjem, noensinne leve sammen som naboer? Utleveringen av Slobodan Milosevic til den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag har enorm betydning for varig fred i Bosnia. Nå gjenstår det bare at NATO våger å sette inn spesialstyrker og arresterer hans fremste bosnisk-serbiske lakeier, Radovan Karadzic og Ratko Mladic. Politisk og militært var de ansvarlige for de verste grusomhetene under krigen. De er etterlyst for krigsforbrytelser, men ingen har våget å røre dem. At de fortsatt går fri, har en enorm symbolsk betydning, og det er på det rene at Radovan Karadzic fortsatt driver sitt farlige politiske renkespill i den bosnisk-serbiske befolkningen. I en meningsmåling som nylig ble utført i denne gruppen, ble folket spurt om hvilken politiker de har mest tillit til. 90 prosent svarte Radovan Karadzic!

Mens en rekke internasjonale organisasjoner gjennomfører en formidabel demokratiseringsprosess i Bosnia, trekker Norge de siste soldatene ut av SFOR-styrken. Vi overlater til andre å sikre freden. 21000 mann står fortsatt under NATO-kommando i Bosnia-Hercegovina. Man strides om mye i dette landet, men alle er enige om én ting: Hadde fredsstyrken trukket seg ut i dag, ville krigen blusset opp igjen i morgen. Spenningen er fortsatt til å ta og føle på mellom muslimene, de bosniske kroatene og de bosniske serberne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer