Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bosnia-serberne valgte moderat

BIJELJINA (NTB/AFP/Reuters): Bosnias serbiske parlament valgte i går den moderate Milorad Dodik til ny statsminister, trass i at ytterliggående bosniske serbere lørdag forsøkte å blokkere utnevnelsen. Valget kan bety et vendepunkt i bosnisk politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dodik ble valgt med stemmene til serbere som er alliert med president Biljana Plavsic og de muslimske medlemmene av parlamentet i den serbiske delen av Bosnia, etter at de ytterliggående forlot forsamlingen.

Den internasjonale fredskoordinatoren Carlos Westendorp fra Spania gir valget sin fulle støtte, samtidig som han beklager at det ekstreme mindretallet hadde avvist demokratiske løsninger.

- Dette landet trenger en ny regjering, og det trenger det raskt. Det må gjøres øyeblikkelig, sa Westendorp.

I løpet av 11 timer med debatt i den bosniaserbiske forsamlingen gjorde de nasjonalistiske serberne det klart lørdag kveld at kandidaten som president Biljana Plavsic hadde foreslått, var fullstendig uakseptabel for dem. Det var den andre kandidaten foreslått av Plavsic som de forkastet.

For egen del har ekstremistene foreslått at deres tidligere statsminister og Radovan Karadzics nære allierte Gojko Klickovic skulle fortsette.

Vende tilbake

Dodik er leder for det lille Uavhengige sosialdemokratiske parti, og representer de ikke-nasjonalistiske serberne i Bosnia. Han er en forretningsmann som ønsker at fordrevne muslimer og kroater skal få vende tilbake til sine hjem i Republika Srpska, og han går inn for å samarbeide med de føderale myndighetene i Sarajevo. Han ble under krigen kjent som tilhenger av et samlet og enhetlig Bosnia. Dodik har tidligere brukt kraftig språk om de ultranasjonalistiske bosniske serberne som styrte området gjennom den tre år lange bosniske krigen.

- Regjeringen vil sikre Republika Srpskas enhet og respektere Dayton-avtalen til siste bokstav, bekjempe kriminalitet og gjenopprette økonomien, sa Dodik om sin regjering.
- Vi vil ikke tolerere eksistensen av to maktsentre, tilføyde han, med en henvisning til den østlige delen av Republika Srpska som fortsatt kontrolleres av den ettersøkte Karadzic og hans tilhengere.

Han understreket at han ikke vil tillate at den ultranasjonalistsike Momcilo Krajisnik i det kollektive bosniske presidentskapet «blander seg inn i regjeringens arbeid».

Splittet

Etter at de ekstreme, som er lojale mot den ettersøkte krigsforbryteren Radovan Karadzic, forlot forsamlingen, besluttet tilhengerne av Plavsic å bli og velge Dodik ved hjelp av stemmene til de muslimske delegatene.

Den nye regjeringen har støtte fra 42 av de 82 representantene i den folkevalgte forsamlingen for den serbisk-styrte delen av Bosnia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!