KONTAKTER AVSLØRT? Anders Behring Breiviks hemmelige serbiske kontakter kan være avslørt. Her er Breivik da han ankom retten i sal 250 i Oslo tinghus i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.

fredagsbilde
KONTAKTER AVSLØRT? Anders Behring Breiviks hemmelige serbiske kontakter kan være avslørt. Her er Breivik da han ankom retten i sal 250 i Oslo tinghus i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. fredagsbilde Vis mer

Bosnisk magasin mener de har funnet Breiviks kontakt

Denne mannen står bak omfattende våpensmugling til Liberia, ifølge kilde Dagbladet har snakket med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Anders Behring Breiviks serbiske kontakt var trolig en serbisk militær fra massakren i Srebrenica, melder et bosnisk nyhetsmagasin, ifølge NTB.

Breivik hevder å ha møtt en serbisk nasjonalist i Liberia i 2002. Påtalemyndigheten betviler om Breivik virkelig har hatt kontakt med denne angivelige serbiske nasjonalisten.

I retten har Breivik vært lite villig til å snakke om møtet med serberen og Liberia-turen.
 
En kilde som ønsker å være anonym, sier følgende til Dagbladet mannen som skal være Breiviks kontakt i Serbia:

- Denne mannen deltok i nedslaktingen i Srebrenica. Han tilhørte disse ekstreme serbiske gruppene som hadde den paramilitære avdelingen som var styrt av den bosnisk-serbiske hæren, og som deltok i Srebrenica-massakren. Han var kommandant i den tidligere sabotasjeavdelingen og er ettersøkt av menneskerettighetsdomstolen i Haag, sier kilden. Han forteller at opplysningene om at denne mannen er Breiviks kontakt foreløpig kun er antakelser, men at de ifølge ham selv, er kvalifiserte antakelser.
- Jeg har sendt over denne informasjonen til politiet, men jeg hørte ingenting. De har hengt seg opp i en annen serber, men ettersom denne mannen soner en lang dom, vet jeg at det ikke kan være ham, sier kilden. Deler av årsaken til at kilden mener å vite hvilke personer Breivik har vært i kontakt med i Serbia, er fordi det i flere FN-dokumenter står omtalt hvilke serbere som har bedrevet våpensmugling til Liberia og som er ettersøkt. - På denne tiden da Breivik var i Liberia i 2002, vet vi at serbere var inne i Liberia og bedrev storstilt våpensmugling. Det er velkjent og det har FN kritisert. Det er også velkjent at personene som stod bak dette, er serbiske elitesoldater fra krigen i Bosnia, sier kilden. Videre sier han: - Det er naturlig å anta at en norsk 23-åring ikke drar til krigsherjede Liberia uten å ha noen som kan beskytte seg. Antakelig kunne disse serberne tilby ham den beskyttelsen han trengte.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer