Bosnisk serber arrestert for krigsforbrytelser

En bosnisk-serbisk oberstløytnant ble arrestert søndag, mistenkt for medvirkning til Srebrenica-massakren hvor flere tusen bosniske muslimer ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dragan Obrenovic, som tidligere var oberstløytnant i den bosnisk-serbiske hæren, ble arrestert i Bosnia søndag, og ble avhørt om massakrene av muslimer i byen Srebrenica.

Flere venter?

Obrenovic ble fløyet til krigsforbryterdomstolen i Haag søndag kveld, der han er tiltalt for medvirkning til folkemord, forbrytelser mot menneskeheten, drap og tortur. Sjefanklager Carla del Ponte håper at arrestasjonen vil bli den første av flere.

- Vi har ikke hatt noen arrestasjoner siden juni i fjor, og håper at dette vil føre til flere pågripelser de neste ukene. Det er fremdeles ti ettersøkte på flukt i den serbiske delen av Bosnia, sier talskvinne for del Ponte, Florence Hartman.

NATOs generalsekretær George Robertson sier at arrestasjonen av Obrenovic er en advarsel til de med dårlig samvittighet om at de like greit kan melde seg selv.

Serbernes leder under krigen i Bosnia Radovan Karadzic, og hans militære øverstkommanderende Ratko Mladic er imidlertid fremdeles på frifot.

Lydbånd

Det blir antatt at rundt 7.000 bosniske muslimer ble drept i Srebrenica i juli 1995, noe som blir beskrevet som den verste massakre i Europa siden annen verdenskrig. Den største massegraven ble funnet i nærheten av Zvornik, hvor Obrenovic var stasjonert.

Under rettssaken mot den bosnisk-serbiske generalen Radislav Krstic i Haag, ble det spilt av et lydbånd fra 2. august da massakrene i hovedsak var over. På lydbåndet forteller Obrenovic at hans menn har eliminert folk med miner og skytevåpen.

- Drep dem alle som en. Ikke la en eneste en være igjen i live, lyder svaret fra Krstic.

(NTB-AFP)