Bosnisk-serbisk leder innrømmer krigsforbrytelser

Den tidligere bosnisk-serbiske presidenten Biljana Plavsic sa seg mandag skyldig i forbrytelser mot menneskeheten da straffeutmålingsprosessen mot henne begynte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nå 72 år gamle Plavsic unngikk en langvarig rettssak etter at hun i oktober endret erklæring og sa seg skyldig i anklagen om forfølgelser. Ifølge hennes forsvarer var det en innrømmelse som viste hennes «fullstendige og betingelsesløse anger». Andre anklagepunkter, blant annet om folkemord, ble deretter frafalt.

Rettsprosessen som begynte mandag, skal utelukkende fastsette straffen for den tidligere bosnisk-serbisk presidenten. Hun er den høyest rangerte serbiske politikeren som til nå ha innrømmet skyld i grusomheter under krigen i Bosnia fra 1992-1995.

Raseteoretiker

Tidlig på 1990-tallet framsto Plavsic som de bosniske serbernes raseteoretiker og omtalte blant annet den etniske rensingen av bosniere med annen etnisk tilhørighet som en «naturlig prosess».

I et dokument som redegjør for hennes beslutning om å erklære seg skyldig, erkjenner hun at hun dekket over forbrytelser, overså omfattende anklager om forbrytelser og «offentlig rasjonaliserte og rettferdiggjorde den etniske rensingen av ikke-serbere».

- Fru Plavsic ga støtte til å oppnå etnisk atskillelse med makt og bidro selv til det, heter det i dokumentet, som innrømmer at hun spilte en rolle i drap, fordrivelser og grusomheter påført ikke-serbere i Bosnia i 1992.

Betydningsfullt

Hovedaktor ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia, sveitsiske Carla Del Ponte, framhevet viktigheten av Plavsics innrømmelse.

- Det er av enorm betydning at fru Plavsic foran denne domstolen innrømmer at forferdelige forbrytelser ble begått i Bosnia-Hercegovina, og at hun erkjenner sitt eget personlige ansvar for forbrytelsene, sa Del Ponte.

Det første vitnet i saken mandag, aktoratets etterforsker Mirsad Tokaca, sa at brutalitet var hovedregelen når landsbyer ble etnisk renset.

I dokumenter som ble offentliggjort mandag, går det fram at Plavsic anklager Slobodan Milosevic for å være hovedmannen bak krigen i Bosnia-Hercegovina.

- Visse medlemmer av den bosnisk-serbiske ledelsen samarbeidet nært med Slobodan Milosevic i planleggingen og gjennomføringen av den etniske separasjonen med makt, sier Plavsic i dokumentet.

Ikke vitne

Det er velkjent fra krigen i Bosnia at Plavsic og Milosevic også den gang var svært lite velvillig innstilt til hverandre og flere ganger var åpent uenige.

I et intervju med en avis i Beograd søndag sa imidlertid Plavsic at hun ikke skal vitne i rettssaken mot Milosevic.

- Jeg har ikke inngått noen avtaler om lengden på min straff. Det ville jeg heller ikke. Min eneste betingelse var å slippe å vitne i andre rettssaker. Og oppriktig talt, jeg ville ikke hatt noe å si i en rettssak mot Milosevic, sa Plavsic til avisen Politika. (NTB-Reuters):