Bosnisk-serbisk leder innrømmer krigsforbrytelser

Den tidligere bosnisk-serbiske presidenten Biljana Plavsic sa seg mandag skyldig i forbrytelser mot menneskeheten da straffeutmålingsprosessen mot henne begynte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den nå 72 år gamle Plavsic unngikk en langvarig rettssak etter at hun i oktober endret erklæring og sa seg skyldig i anklagen om forfølgelser. Ifølge hennes forsvarer var det en innrømmelse som viste hennes «fullstendige og betingelsesløse anger». Andre anklagepunkter, blant annet om folkemord, ble deretter frafalt.

Rettsprosessen som begynte mandag, skal utelukkende fastsette straffen for den tidligere bosnisk-serbisk presidenten. Hun er den høyest rangerte serbiske politikeren som til nå ha innrømmet skyld i grusomheter under krigen i Bosnia fra 1992-1995.

Raseteoretiker

Tidlig på 1990-tallet framsto Plavsic som de bosniske serbernes raseteoretiker og omtalte blant annet den etniske rensingen av bosniere med annen etnisk tilhørighet som en «naturlig prosess».

I et dokument som redegjør for hennes beslutning om å erklære seg skyldig, erkjenner hun at hun dekket over forbrytelser, overså omfattende anklager om forbrytelser og «offentlig rasjonaliserte og rettferdiggjorde den etniske rensingen av ikke-serbere».

- Fru Plavsic ga støtte til å oppnå etnisk atskillelse med makt og bidro selv til det, heter det i dokumentet, som innrømmer at hun spilte en rolle i drap, fordrivelser og grusomheter påført ikke-serbere i Bosnia i 1992.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer