OVERVÅKET: Et overvåkningsbilde fra FBI i 1993 viser mafiabossen Francis «Cadillac Frank» Salemme (t.v.) sammen med sin daværende bestevenn Stephen «The Rifleman» Flemmi (nummer to fra venstre med ryggen mot kamera) og Frank Salemme junior (bak til høyre) på en uteservering ved The Charles Hotel i Cambridge i Massachussets. Foto: FBI Surveillance Photo via AP
OVERVÅKET: Et overvåkningsbilde fra FBI i 1993 viser mafiabossen Francis «Cadillac Frank» Salemme (t.v.) sammen med sin daværende bestevenn Stephen «The Rifleman» Flemmi (nummer to fra venstre med ryggen mot kamera) og Frank Salemme junior (bak til høyre) på en uteservering ved The Charles Hotel i Cambridge i Massachussets. Foto: FBI Surveillance Photo via APVis mer

Bossen «Cadillac Frank» (84) dømt i den siste store mafiarettssaken i Boston

Aldrende mafiamedlemmer sto mot hverandre i rettssalen.

NEW YORK (Dagbladet): Den tidligere mafiabossen for Patriarca-familien i New England, Francis «Cadillac Frank» ble fredag funnet skyldig sammen med Paul Weadick (63) i å ha drept nattklubbeieren Steven Disarro for 25 år siden i Boston, melder Boston Globe og CBS News.

Begge må sone en minimumsstraff på livstid i fengsel.

FUNNET SKYLDIG: Bilde av Francis «Cadillac Frank» Salemme fra 1995. Foto: Federal Bureau of Investigation via AP, File
FUNNET SKYLDIG: Bilde av Francis «Cadillac Frank» Salemme fra 1995. Foto: Federal Bureau of Investigation via AP, File Vis mer

DiSarro var 43 år gammel da han forsvant i 1993. Forsvinningen var et stort mysterium helt til FBI fant levningene hans bak ei gammel mølle i Providence for to år siden.

- Slutt på mørkt kapittel

Salemme ble selv en informant for politiet i 1999. Da han ble arrestert for drapet i 2016, var han i vitnebeskyttelsesprogrammet.

- I dag ble en av de siste mafiabossene i New England, Francis «Cadillac Frank» Salemme og en medskyldig, Paul Weadick, dømt. Det er slutten på et langt, mørkt kapittel i historien til byen vår, sier statsadvokat, Andrew E. Lelling, i en uttalelse, ifølge avisa.

Han mener dommen er en stor seier for kampen mot organisert kriminalitet, som i mange tiår var en betydelig maktfaktor i Boston og New England.

Retten konkluderte med at Salemme og Weadick drepte DiSarro for å hindre at han ble et vitne for myndighetene. Salemme var forretningspartner med DiSarro i nattklubben Channel da drapet skjedde.

- Han har sonet lang tid i fengsel tidligere. Han deltok i gjengkrigene, så jeg tror ikke så mye setter ham ut eller sjokkerer ham. Han var håpefull og optimistisk for at han skulle bli frikjent, sier Salemmes advokat, Steven Boozang, etter dommen, ifølge Boston Globe.

Han regner med at Salemme vil sone blant vanlige innsatte uten noen spesiell form for sikkerhet.

- Ingen vil plage ham. Innvendig er han et temmelig anstendig og varmt menneske i motsetning til hvordan han var for mange år siden, sier Boozang.

OVERVÅKET: «Cadillac Frank» (t.h.) sammen med en annen mann i et overvåkingsbilde fra FBI tatt tidlig på 1990-tallet. Foto: U.S. Attorney's Office/Handout via REUTERS
OVERVÅKET: «Cadillac Frank» (t.h.) sammen med en annen mann i et overvåkingsbilde fra FBI tatt tidlig på 1990-tallet. Foto: U.S. Attorney's Office/Handout via REUTERS Vis mer

Familien fikk svar

Familien til DiSarro takket retten.

- De siste 25 åra har vært hjerteskjærende for oss takket være det plutselige tapet av et elsket familiemedlem i tillegg til at vi satt igjen uten svar på hva som hadde skjedd. Ingenting ved omstendighetene rundt vår far, bror, onkel og ektemanns forsvinning har vært typisk. Svarene var skjult dypt inne i en mørk og ofte voldelig underverden vi heldigvis aldri hadde tilgang til. Selvsagt var det rykter, spekulasjoner og meninger opp gjennom åra, men det, som er blitt glemt oppi det hele, er mannen som eksisterte, og den familien og livet han hadde bygget, sier familien i en uttalelse fredag.

Myndighetenes hovedvitne, var en gang Salemmes beste venn, Stephen «The Rifleman» Flemmi. Ifølge CBS News fortalte han juryen at han kom hjem til Salemme. Der hevder han at han så Salemmes sønn kvele DiSarro mens Weadick holdt fast beina til nattklubbeieren og Salemme selv stod ved siden av. Salemmes sønn, døde i 1995.

Drapsdømt vitne

Like før drapet fikk DiSarro beskjed fra FBI om at han snart ville bli siktet for å drive forretningsvirksomhet med Salemme, og at han burde samarbeide med myndigheten mot mafiabossen.

Flemmi, som tidligere var partner med den beryktede gangsteren James «Whitey» Bulger, soner for øvrig selv en livstidsdom for drap på ti personer, og forsvarerne til Salemme og Weadick hevder han lyver i et håp om å bli løslatt før han dør.

Salemme, som tidligere har innrømmet en rekke andre drap, ble en informant for FBI i 1999 etter at han fikk høre at Bulger og Flemmi hadde gått bak ryggen hans og tystet til FBI. Som takk for at han samarbeidet med myndighetene, fikk Salemme redusert straff og ble plassert i vitnebeskyttelsesprogrammet. Da levningene etter DiSarro ble funnet, levde han under navnet Richard Parker i Atlanta.