Bøssesvindlere i Vestfold og på Vestlandet

Se opp for falske bøssebærere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Årets TV-aksjon arrangeres i dag til inntekt for Blå Kors. Mens noen falske bøssebærere har sagt at de kommer fra TV-aksjonen, har andre gitt seg ut for å samle inn til andre formål.


Både øst og vest i landet har enkelte utnyttet TV-aksjonen til egen vinning.

- Det har vært noen falske bøssebærere - ikke veldig mange, men noen flere forskjellige steder, sier informasjonssjef Anita Daae i TV-aksjonen til Dagbladet.no.

- Det vi gjør nå, er å vise bøssene i TV-sendingen og be folk om å være obs.
Bøssene skal ha logo og et nummer som skal stemme overens med ID-nummeret som bøssebærerne har fått med seg, sier hun.

- Vi reagerer veldig snart og kontakter politiet med én gang vi får melding om falske bøssebærere. Folk som gir penger til TV-aksjonen, skal vite at pengene kommer fram, sier Daae.

Tatt - og sluppet fri


I ettermiddag ble fire rumenske bøssebærere arrestert på Sem i Vestfold, skriver Tønsbergs Blad. De fire ble sluppet fri etter kun kort tid.

- Saken har kokt ned til ingenting. Rumenerne samlet inn penger til rumenske barn og utga seg ikke for å komme fra TV-aksjonen. Juristen vår har kommet til at de ikke har gjort noe straffbart, så de fire er nå dimittert, sier Einar Paulsen i Vestfold politidistrikt til Dagbladet.no.- Hadde de derimot sagt at de kom fra TV-aksjonen, hadde forholdet vært straffbart, sier operasjonslederen.


Politiet i Vestfold har fått inn flere meldinger fra folk som mener å ha fått falske bøssebærere på døra i dag. Meldingene kommer både fra Horten, Borre og Åsgårdsstrand. På Langestrand i Larvik ble en eldre kvinne lurt allerede lørdag for to uker siden.


«Fattige barn i Ukraina»

Også i Bergen har politiet fått meldinger om mistenkelige innsamlere, skriver BTs nettutgave. I går kveld var flere på ferde i Fyllingsdalen. Noen sa de var fra TV-aksjonen, mens andre sa de samlet inn penger til «fattige barn i Ukraina».

- Vi har fått flere telefoner fra folk som har hatt bøssebærere på døra i området rundt Oasen kjøpesenter i kveld. De utgir seg ikke for å være fra Blå Kors, men de utnytter at folk venter på bøssebærere fra TV-aksjonen, sa Ane Kristine Aadland, fylkesaksjonsleder i TV-aksjonen til BA.no i går.


Tjuvstart med bøsse


Ikke bare i Larvik gikk startskuddet for svindelen tidlig. På Hinna i Stavanger startet bøssesvindlere aksjonen allerede sist søndag - ei uke før dagens offisielle innsamlingsaksjon.Også lenger nord, på Sunnmøre, tjuvstartet enkelte sin egen «TV-aksjon», skriver NRK Møre og Romsdal. Personer med utenlandsk aksent skal ha gått fra dør til dør i Ulstein. Torsdag kveld ble det også rapportert om falske bøssebærere i Giske og Ålesund. Fredag var det kommet liknende meldinger fra Haram og Sulesund i Sula kommune.

TATT MED BØSSE: Fire bøssebærere ble pågrepet i Semsbyveien på Sem i Vestfold i ettermiddag. De ble imidlertid snart dimittert fordi de ikke hadde utgitt seg for å komme fra TV-aksjonen. Foto: ROLF SVENDSEN/ALLPHOTO
TATT MED BØSSE: Fire bøssebærere ble pågrepet i Semsbyveien på Sem i Vestfold i ettermiddag. De ble imidlertid snart dimittert fordi de ikke hadde utgitt seg for å komme fra TV-aksjonen. Foto: ROLF SVENDSEN/ALLPHOTO Vis mer

Penger til rusomsorg


Pengene fra årets TV-aksjon går til Blå Kors og organisasjonens arbeid med forebygging, behandling og oppfølging av enkeltpersoner og familier som sliter med alkohol- og narkotikamisbruk. Aksjonen retter også fokus mot Blå Kors sitt tilsvarende arbeid i land i Afrika, Asia og Øst-Europa.

NRKs TV-aksjon har vært arrangert hver høst siden 1974. Innsamlingsaksjonen er verdens målt i innsamlede midler per hode og antall deltakere.

Bøssesvindlere i Vestfold og på Vestlandet
EKTE BØSSE: Sånn skal ei ekte bøsse se ut - plombert, nummert og med logo.