TRYGT? Hvor du bor i landet kan påvirke hvor strengt Mattilsynet passer på blant annet vannkvaliteten, ifølge en ny rapport fra Riksrevisjonen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
TRYGT? Hvor du bor i landet kan påvirke hvor strengt Mattilsynet passer på blant annet vannkvaliteten, ifølge en ny rapport fra Riksrevisjonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Bosted påvirker mattrygghet

Mattilsynet får kritikk for forskjellsbehandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontrollen med matsikkerheten er ikke like streng over hele landet. Det er konklusjonen i en ny rapport Riksrevisjonen legger fram i dag.

Riksrevisjonens gjennomgang viser betydelige forskjeller i hvordan Mattilsynets distrikts- og regionskontorer håndterer mistanke om kritikkverdige forhold ved vannverk, slakterier og serveringssteder.
 
Med andre ord: Hvor du bor i landet, er med å avgjøre hvor trygg du kan kjenne deg på at restaurantene har god hygiene og drikkevannet er fritt for bakterier.

- Forskjellsbehandlingen som er avdekket gjennom undersøkelsen er uheldig, og kan ha konsekvenser for mattrygghet og dyrevelferd og gi næringsdrivende ulike konkurransevilkår avhengig av hvor de er lokalisert, skriver Riksrevisjonen i sine bemerkninger.

- Hensikten med å opprette Mattilsynet var at slike saker skal få likebehandling, dette er alvorlig og utilfredsstillende, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.

Kosmo sa på en pressekonferanse i dag sa Kosmo at undersøkelsene også viser at avdelingene i Mattilsynet har for dårlig kontakt.

- Det er som om de lever i hver sin boble, det må mer samarbeid til, sier Kosmo.

Bakterier i drikkevann
Riksrevisjonen har spurt Mattilsynets distriktskontorer hvordan de ville håndtert forskjellige tenkte situasjoner, basert på reelle tilsynssaker.

I ett slikt scenario var det påvist bakterier i en prøve fra et vannverk. Prøven var tatt like ved en skole.

11 av kontorene ville be vannerket varsle kundene umiddelbart om at springvannet måtte kokes. Åtte kontorer anbefalte ikke å gå ut med en slik kokevarsel.

- For personer med svekket immunforsvar kan det å ikke utstede nødvendig kokevarsel i verste fall medføre dødsfall. Det kan også få helsemessige konsekvenser ved skoler, sykehus og i befolkningen for øvrig, kommenterer Riksrevisjonen.

Delt om restaurant

Andre av Riksrevisjonens spørsmål viser at geografi også påvirker hvor strenge eller slepphendte Mattilsynet er med restauranter.
 
I ett tilfelle ville 13 av 20 kontorer stenge et spisested der hygienen var så som så. Syv ville la matserveringen fortsette.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) erkjenner at Mattilsynet har et stykke å gå for å fremstå enhetlig i hele landet. Men han er kritisk til metoden Riksrevisjonen har brukt, og mener den er lite egnet til å finne ut hvor store forskjellene egentlig er.

- Jeg vil understreke betydningen som faglig skjønn og lokal kompetanse nødvendigvis må ha i møte med brukerne. Dette kan føre til ulike konkrete løsninger i de enkelte sakene fordi det overordnet er hensynet og formålet i regelverket som skal ivaretas, skriver statsråden i sitt svar til Riksrevisjonen.