Kontrollen med matsikkerheten er ikke like streng over hele landet. Det er konklusjonen i en ny rapport Riksrevisjonen legger fram i dag.
Riksrevisjonens gjennomgang viser betydelige forskjeller i hvordan Mattilsynets distrikts- og regionskontorer håndterer mistanke om kritikkverdige forhold ved vannverk, slakterier og serveringssteder.
Med andre ord: Hvor du bor i landet, er med å avgjøre hvor trygg du kan kjenne deg på at restaurantene har god hygiene og drikkevannet er fritt for bakterier.
- Forskjellsbehandlingen som er avdekket gjennom undersøkelsen er uheldig, og kan ha konsekvenser for mattrygghet og dyrevelferd og gi næringsdrivende ulike konkurransevilkår avhengig av hvor de er lokalisert, skriver Riksrevisjonen i sine bemerkninger.
- Hensikten med å opprette Mattilsynet var at slike saker skal få likebehandling, dette er alvorlig og utilfredsstillende, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.
Kosmo sa på en pressekonferanse i dag sa Kosmo at undersøkelsene også viser at avdelingene i Mattilsynet har for dårlig kontakt.
- Det er som om de lever i hver sin boble, det må mer samarbeid til, sier Kosmo.
Bakterier i drikkevann
Riksrevisjonen har spurt Mattilsynets distriktskontorer hvordan de ville håndtert forskjellige tenkte situasjoner, basert på reelle tilsynssaker.
I ett slikt scenario var det påvist bakterier i en prøve fra et vannverk. Prøven var tatt like ved en skole.
11 av kontorene ville be vannerket varsle kundene umiddelbart om at springvannet måtte kokes. Åtte kontorer anbefalte ikke å gå ut med en slik kokevarsel.
- For personer med svekket immunforsvar kan det å ikke utstede nødvendig kokevarsel i verste fall medføre dødsfall. Det kan også få helsemessige konsekvenser ved skoler, sykehus og i befolkningen for øvrig, kommenterer Riksrevisjonen.
Delt om restaurant
Andre av Riksrevisjonens spørsmål viser at geografi også påvirker hvor strenge eller slepphendte Mattilsynet er med restauranter.
I ett tilfelle ville 13 av 20 kontorer stenge et spisested der hygienen var så som så. Syv ville la matserveringen fortsette.
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) erkjenner at Mattilsynet har et stykke å gå for å fremstå enhetlig i hele landet. Men han er kritisk til metoden Riksrevisjonen har brukt, og mener den er lite egnet til å finne ut hvor store forskjellene egentlig er.
- Jeg vil understreke betydningen som faglig skjønn og lokal kompetanse nødvendigvis må ha i møte med brukerne. Dette kan føre til ulike konkrete løsninger i de enkelte sakene fordi det overordnet er hensynet og formålet i regelverket som skal ivaretas, skriver statsråden i sitt svar til Riksrevisjonen.