Boston-bombene ble utløst med fjernkontroll til en lekebil

Hadde lest «Hvordan bygge en bombe i din mors kjøkken».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to bombene som kostet tre menneskeliv og såret over 200 under Boston maraton, ble utløst ved hjelp av fjernkontrollen til en lekebil.

- Det var en fjernkontroll for lekebiler, forteller Dutch Ruppersberger som sitter i etterretningskomiteen i Representantenes hus for demokratene.

Komiteen ble onsdag orientert av politietterforskerne, som nå mener å sitte med et godt bilde av hvordan terroraksjonen i Boston ble utført.

Ifølge politiet var det de to brødrene Tamerlan (26) og Dzjokhar (19) Tsarnajev som plasserte de to bombene som eksploderte nær målområdet i Boston maraton.

Oppskrift på nettet Tamerlan Tsarnajev ble drept i skuddveksling med politiet fredag, mens lillebroren ble alvorlig såret. Fra sykesengen i Boston skal han ha fortalt hvordan de laget bombene.

- De skaffet informasjon om hvordan bombene skulle lages fra Inspire, forteller Ruppersberger.

Inspire er en engelskspråklig nettside som i sin tid ble opprettet av amerikanskfødte Anwar al-Awlaki, en ytterliggående islamist som slo seg ned i Jemen og etablerte bånd til terrornettverket al-Qaida.

Awlaki ble drept i et amerikansk droneangrep i 2011, men nettsiden består.

Fyrverkeributikk Ifølge Ruppersberger fant de to Tsarnajev-brødrene informasjonen de trengte i en Inspire-artikkel som bar tittelen «Hvordan bygge en bombe i din mors kjøkken».

De to bombene var skjult i trykkokere og etterforskningen har avdekket at deler av sprengstoffet var innkjøpt i en fyrverkeributikk.

- En av brødrene, den eldste, reiste til en butikk i New Hampshire og ba om det kraftigste sprengstoffet de hadde for å få det største smellet, sier Ruppersberger.

(NTB)

BOMBEMISTENKTE: (f.v.) Tamerlan (26) og Dzjokhar (19) Tsarnajev skal ha stått bak bombene i Boston.Foto: AP Photo/The Lowell Sun & Robin Young, File/NTBscanpix
BOMBEMISTENKTE: (f.v.) Tamerlan (26) og Dzjokhar (19) Tsarnajev skal ha stått bak bombene i Boston.Foto: AP Photo/The Lowell Sun & Robin Young, File/NTBscanpix Vis mer