Bot eller fengsel for ei varm kake

Politiet mener Karima El-mir (36) gjorde noe straffbart da hun kastet en svidd kake i søppelbøtta. Nå kan Karima velge mellom fem dagers fengsel eller 2000 kr i bot, fordi kaka skal være årsaken til at Karimas kjøkken tok fyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er bare helt utrolig, jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, sier Karima. Siden dette skjedde har hun ikke bakt en eneste kake.

Det var ved 04-tida natt til 17. januar at Karima El-mir våknet opp til en brennende kjøkkenbenk og en leilighet full av røyk. Karima skjønte ikke hva som hadde tatt fyr. Aller minst tenkte hun på at grunnen kunne være en svidd kake, som hun kvelden før hadde avkjølt og lagt i søppelbøtta i kjøkkenbenken.

I sjokk

- Jeg fikk sjokk og skjønte ingenting. Da brannvesenet kom, spurte de hva jeg hadde kastet i søppelbøtta.

- Det er helt utrolig at ei svidd kake som jeg kastet der skal være brannårsaken. Hvordan kan det bevises? spør Karima.
Men det var ikke nok med det. Hun holdt også nesten på å miste den kommunale leiligheten.

De ville ikke ha leietakere som satte fyr på egen leilighet.

Kriminell?

- Jeg føler meg som en kriminell. Jeg tenkte aldri på at det kunne være risiko for brann da jeg kastet kaka. Jeg har vært forsiktig nok og ikke gjort noe straffbart, sier Karima.

Hun har derfor gått til advokat, og nekter å betale de 2000 kronene som politiet krever.

Politiet viser til brannvernloven. Den sier at en har plikt til å vise forsiktighet for å forebygge brannfare, og Karima har altså ikke vært forsiktig nok.

- Karima har naturligvis ikke gjort annet enn det alle andre ville ha gjort i samme situasjon, sier advokat Roy Peder Kulblik.