Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bot for banning

Nå kan du få bot for å banne i Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarssjef Sigurd Frisvold går til krig mot bannskap og stygg ordbruk i Forsvaret.

-Slik atferd skader Forsvaret. Hvis denne typen forhold fortsetter, vil vi ta fatt i det enkelte befal og ty til disiplinær oppfølging om nødvendig. Refs er et virkemiddel. Pengebøter ligger også inne i dette her, sier forsvarssjefen til Dagsavisen.

Grunnen til at Forsvaret nå tar oppgjør med bannskapen heter Jarle Mong. Han ble så sjokkert over grov språkbruk under rekruttskolen at han sendte et brev til forsvarssjefen. Ord og uttrykk som «bjørnefitte», «oksekuk», «porno», og å «stå-kuk-i-ræv» var ifølge Mong hverdagsuttrykk på Evjemoen.

Mong mener rekruttskolen kan sammenlignes med en hvilken som helst annen utdanningsinstitusjon.

- Hvis en elev for eksempel har problemer med matte, står ikke læreren og skriker vedkommende opp i trynet, sier han til avisa.

Da en prat med troppens tillitsvalgte ikke førte fram, valgte Mong å kontakte forsvarssjefen direkte. Knappe to uker seinere kom svaret:

-Forsvaret skal ha en pen og ryddig språkbruk. Det er en del av godt lederskap, understreker Frisvold. Hvor grensen skal gå for hva som er akseptabelt mener han må gå på skjønn.

- Forsvaret er en del av den norske stat, og kristendom er den norske statsreligion, sier Mong som finner det merkelig at det da skal være så vanskelig å være kristen i Forsvaret. Men nå er Mong fornøyd.

- Veldig positivt, sier han om svarbrevet fra forsvarssjefen.

HEPP: Noen blir nødt til å dikte nye inspirerende rop til marsjen.
Hele Norges coronakart