Bot og bedring

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoils styreleder Jannik Lindbæk har vært på teppet hos statsråd og storeier Einar Steensnæs. Etter samtalene med statsråden lover styrelederen å varsle dersom han på nytt innleder substansielle samtaler om fusjon med et annet selskap, enten det er Norsk Hydro eller andre. Steensnæs representerer 82 prosent av aksjene i selskapet, og kan kreve slik særbehandling i kraft av dette.

Styreleder Jannik Lindbæk og konstituert konsernsjef Inge K. Hansen har med sin uansvarlige og kritikkverdige handlemåte i denne saken levert et solid argument for at staten ikke bør selge seg ytterligere ned i Statoil. Etter oppkjøpet av Saga for fire år siden ble statens flertallsposisjon i Norsk Hydro vannet ut til 43 prosent, og Steensnæs kan ikke med like stor tyngde hevde at han skulle vært informert om at Hydros konsernsjef Eivind Reiten forsøkte å gripe muligheten han ble tilbudt til i praksis å ta over Statoil. Dette til tross for at Steensnæs lenge før denne runden startet opp, hadde gjort det klinkende klart at han var imot en sammenslåing av disse to gjenværende, norske oljeselskapene. Både Lindbæk, Hansen og Reiten handlet altså stikk i strid med statsrådens eierstandpunkt.

Steensnæs ønsker åpenbart ingen konfrontasjon, og har nå erklært seg tilfreds med at Lindbæk legger seg flat og lover bot og bedring. Det er bra for Lindbæk. Vi får håpe det er bra for Statoil, men er kommet i tvil. Tvilen til Lindbæks vurderingsevne er blitt forsterket av hans egen opplysning i Bergens Tidende forleden om at han valgte å gå bak ryggen på statsråden etter råd fra to innleide advokater. Det er oppsiktsvekkende at Statoils styreleder leier inn advokathjelp og søker råd om hvordan han skal forholde seg til selskapets statlige eier. Vi trodde en sikker og trygg kunnskap nettopp om dette spørsmålet var en av styreledernes viktigste kvalifikasjoner som styreleder.

Denne saken har preg av solid skandale, og de innleide advokatene bidrar til å forsterke dette inntrykket. Vikarsjef Inge K. Hansen kan ikke lenger være aktuell sjefskandidat, og stillingen til styreleder Lindbæk er alvorlig svekket. Foreløpig har Lindbæks utøvelse av vervet som styreleder først og fremst demonstrert at han har et stort forbedringspotensial.