VEDTAR BOTA: «Berserk»-kaptein Jarle Andhøy vedtar boten på 25 000 kroner av hensyn til de pårørende. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet.
VEDTAR BOTA: «Berserk»-kaptein Jarle Andhøy vedtar boten på 25 000 kroner av hensyn til de pårørende. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet.Vis mer

- Bota vedtas utelukkende av hensyn til de pårørende

«Berserk»-kaptein Jarle Andhøy er lettet over at saken endelig er ute av verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg synes det er veldig fint å få denne saken ut av verden, sier Jarle Andhøy, etter at Troms politidistrikt i dag har ilagt han en bot på 25 000 kroner etter «Berserk»-ekspedisjonen som endte svært tragisk i Antarktis tidligere i år.

- At denne bota nå vedtas er utelukkende av hensyn til ulykken og av hensyn til de pårørende. Det gjør jeg for å få minst mulig støy rundt denne saken, sier Andhøy til Dagbladet.

Det var Norsk polarinstitutt som i mars anmeldte Andhøy for ulike lovbrudd under ekspedisjonen, der nordmennene Robert Skaanes fra Trondheim, Tom Gisle Bellika fra Oslo, samt sørafrikaneren Leonard J. Banks trolig omkom, etter at seilbåten «Berserk» havarerte.

Anmeldt I februar i år befant ekspedisjonen som ble ledet av Jarle Andhøy seg i Antarktis, og var blant annet i Rosshavet og på land nær Scott-basen. Kaptein Jarle Andøy og Samuel Massi tok seg også innover kontinentet mot polpunktet over flere dager på firehjuls motorsykler, og var i land da «Berserk» forsvant.

- Jeg vil bare få denne saken ut av verden nå, også vil jeg komme tilbake til de vesentlige tingene som jeg er opptatt av i
kjølvannet av forsvinningen, ved en senere anledning, sier Andhøy.

Norsk Polarinstitutt anmeldte Andhøy som ekspedisjonsleder for brudd på meldeplikt, manglende konsekvensutredning, manglende forsikring, utslipp av miljøskadelige stoffer samt manglende tillatelse til å gå inn i verneområder.

Henlagt Forelegget på 25 000 kroner får Andhøy for å ha unnlatt å sende melding til Norsk Polarinstitutt før igangsettelse, unnlatt å utarbeide ut en foreløpig konsekvensutredning samt å ikke ha sørget for tilstrekkelig forsikring for søk, redningsaksjon eller syketransport.

- Vi fant ikke grunnlag for å sikte Andøy for overtredelse av vernesonebestemmelser, da det ikke anses å være bevismessig grunnlag for dette, sier politiadvokat Tor Børge Nordmo, ved Troms politidistrikt til Dagbladet.

Når det gjelder utslipp av miljøskadelige stoffer har politiet valgt å ikke etterforske dette videre.

- Fordi det ville kreve uforholdsmessig store ressurser og uansett ikke anses å ha betydning for straffereaksjonen, sier Nordmo.

Politiadvokaten bekrefter at Andhøy har vedtatt bota, men forteller at saken ikke er endelig avsluttet før klagefristen på de delene av anmeldelsen som politiet har henlagt, har utløpt. Det skjer tre uker etter at alle de involverte har mottatt vedtaket.

- For min egen del og for Berserks del mener jeg veldig klart at Antarktis ikke er en del av kongeriket Norge. Hverken Norge eller noen annen stat har suverenitet i Antarktis. Når denne saken nå er ferdig etterforsket, kan jeg gå videre og fokusere på de viktige tingene, sier Andhøy til Dagbladet.