Botanisk hage aksjonerer mot romfolk

Naturhistorisk museum (NHM) i Oslo har sett seg lei på at romfolk bruker Botanisk hage som offentlig toalett. For å få bukt med problemet, innskrenker museet åpningstidene og vurderer å øke vaktholdet i hagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Monrads gate på østsiden av anlegget har i flere år vært benyttet som campingplass for tilreisende bostedsløse, som har sovet i biler.

I fjor utplasserte Oslo kommune to transportable toaletter på parkeringsplassen mellom NHM og Munch-museet. I en pressemelding skriver museet at kommunen ikke ønsker å gjenta dette i år, siden den opplever det som å legitimere at området benyttes til overnatting.

Resultatet er at de bostedsløse gjør fra seg i de omliggende grøntområdene, blant annet Botanisk hage.

- Forholdene er uverdige for de bostedsløse, uhygieniske for de besøkende, inkludert barn i barnehagealder, og også ubehagelige for de ansatte som må fjerne ekskrementene, sier museumsdirektør Arne Bjørlykke.

NHM var Norges mest besøkte museum i 2012, med rundt 660.000 besøkende.

- Det er med svært tungt hjerte vi går til dette skrittet, og vi anmoder ansvarlige myndigheter til å finne en snarlig løsning på de hygieniske problemene i Monrads gate, sier Bjørlykke.

Fra og med mandag 13. mai vil portene bare være åpne mellom 9 og 17, mens vanlig åpningstid i sommerhalvåret er 7-21 på hverdager og 10-21 i helgene.

Prøveordningen er midlertidig.
(NTB)