ULYKKESSTEDET: Det var i kafeen til den velrennomerte matbutikken Jacobs i Oslo at ulykken hendte. Kafeen har siden vært stengt. Foto: NTB Scanpix
ULYKKESSTEDET: Det var i kafeen til den velrennomerte matbutikken Jacobs i Oslo at ulykken hendte. Kafeen har siden vært stengt. Foto: NTB ScanpixVis mer

Bøtelagt etter livstruende biopeis-brann

Ultra må betale 200 000 kr i bot for manglende opplæring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ung kvinne fikk livstruende brannskader da en bio-peis eksploderte i dagligvarebutikken Jacobs på Nordstrand i Oslo i oktober 2011.

Tre andre ble brannskadet med ulik alvorlighetsgrad.

Kvinnen var ansatt på Jacobs, og det var i forbindelse med utførelse av arbeidet at brannen oppsto.  

SÅ SKJEDDE DET IGJEN: 8.januar ble en ansatt alvorlig forbrent da en biopeis eksploderte på dette hotellet i Oslo. Saken er nå under etterforskning av politiet. Foto: NTB Scanpix
SÅ SKJEDDE DET IGJEN: 8.januar ble en ansatt alvorlig forbrent da en biopeis eksploderte på dette hotellet i Oslo. Saken er nå under etterforskning av politiet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Branngruppa ved Oslo politidistrikt har etterforsket saken, og påtalemyndigheten utferdiget 4. januar i år et forelegg på 200 000 kr til eieren av butikken, NG Ultra øst as, for brudd på Arbeidsmiljøloven.

Svak opplæring Etterforskningen avdekket at virksomheten ikke hadde sørget for tilstrekkelig opplæring, øvelse og instruksjon av sine arbeidstakere, som skulle ha gjort dem tilstrekkelig kjent med ulykkes- og helsefarer som kan være forbundet med arbeidet.  

NG Ultra øst as har nå vedtatt forelegget, og det skal etter forholdene stå greit til med den brannskadde kvinnen, opplyser politiførstebetjent Terje Bechmann Dahl, som er leder av Branngruppa i Oslo-politiet.

Mange ulykker Det er ikke lenge siden en bio-peis eksploderte på hotellet First Hotel Grims Grenka i Oslo.

En yngre mannlig ansatt fikk alvorlige, men ikke livstruende brannskader, etter brannen 8.januar.

- Ulykken likner en del på andre saker vi har hatt de siste fem årene med bio-peiser på arbeidsplasser, sier Bechmann Dahl.

- Fra politiets side er det manglende oppfølging av krav i Arbeidsmiljøloven vi reagerer på. Avhør av vitner har vist at kunnskapen hos de ansatte om hvor farlig arbeidet med biopeiser kan være, ikke er god nok, sier han.