Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bøtelagt for 70 millioner ikunst-krangel

SANDVIKA (Dagbladet): Marlborough International Fine Arts (MIFA) reagerte kraftig da familien Schwitters advokater fredag la fram Rothko-dommen fra New York i 1975, der Marlborough New York og Frank Lloyd ble ilagt bøter på nærmere 70 millioner kroner etter dagens kurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frank Lloyd er faren til MIFAs Gilbert Lloyd - mannen som i dag krever erstatning på 30 millioner kroner fra Schwitters-familien, for tapte inntekter på salg og utstilling av kunstsamlingen etter den norske kunstneren Kurt Schwitters.

Advokat Dag Thorstensen, i advokatfirmaet Lowzow & Co, fører saken for Schwitters-familien. Han påpekte hvordan saksøker tidligere «har vært involvert i kunstsalg på en kritikkverdig måte».

- Det er klare paralleller til handlinger i denne saken og handlinger i Rothko-saken. Rothko-saken er egnet til å forklare blant annet hvorfor Schwitters og hjelpevergen var på vakt mot det MIFA ønsket å gjøre, sa Thorstensen i retten.
I 1975 ble Frank Lloyd dømt i New York til å betale 3,3 millioner dollar i bot for å ha overtrått en domsavgjørelse som gikk ut på at han ikke fikk lov til å selge unna Rothko-bildene. En stor del av boten på 9252000 dollar ble pålagt Lloyds kunstgalleri Marlborough New York.

I 1982 ble galleriet pålagt å returnere en serie Rothko-bilder til familien, men før fristen løp ut forsøkte galleriet å smugle bildene ut fra lageret i Canada til Europa - og dermed unngå amerikansk rettsvesen. Men planene ble oppdaget og forhindret.

Nåværende MIFA-direktør, Franz Plütschow, spilte en sentral rolle i dette smuglingsforsøket. Neste uke stiller han i Asker og Bærum herredsrett som vitne i erstatningssaken mot Schwitters-familien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!