SIKKERHETSRISIKO: Den ikke navngitte, franske kvinnen, ga i går en pressekonferanse i den franske byen Nantes. Der ga hun sin versjon av episoden som førte til at hun ble bøtelagt for å kjøre med nikab. Politiet mente det var en sikkerhetsrisiko. Foto: AFP PHOTO/ALAIN JOCARD/SCANPIX
SIKKERHETSRISIKO: Den ikke navngitte, franske kvinnen, ga i går en pressekonferanse i den franske byen Nantes. Der ga hun sin versjon av episoden som førte til at hun ble bøtelagt for å kjøre med nikab. Politiet mente det var en sikkerhetsrisiko. Foto: AFP PHOTO/ALAIN JOCARD/SCANPIXVis mer

Bøtelagt for å kjøre bil med heldekkende hijab

Politiet mente det var en sikkerhetsrisiko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En 31 år gammel muslimsk kvinne ble bøtelagt for å kjøre bil iført nikab, et hodeplagg som dekker ansiktet helt med unntak av øynene.

Politiet som stanset den kvinnelige bilføreren i den franske byen Nantes 2. april i år, mente hodeplagget utgjorde en sikkerhetsrisiko og ila henne en bot på 22 euro, eller drøye 170 kroner.

Saken har nå vakt oppsikt i Frankrike, der president Nicholas Sarkozy har tatt til orde for et forbud mot heldekkende hodeplagg i det offentlige rom.

- Mitt land, ogsåI går ga den 31 år gamle kvinnen sin versjon av møtet med politiet, da hun holdt pressekonferanse, iført nikab og under pseudonymet «Anne».

- Jeg har ikke gjort noe galt. Jeg ser like godt som deg. Jeg har kjørt slik i ni år. Jeg har ikke hatt noen problemer, skal hun ha sagt til politibetjenten.

- Jeg sa til ham: Ditt land er også mitt land, for jeg er også fransk.

Deretter skal hun ha gitt politibetjenten vognkort og førerkort, før hun løftet på sløret slik at politiet kunne sjekke identiteten hennes og skrive ut boten.

Kvinnens advokat Jean-Michel Pollono sier de vil anke den omstridte avgjørelsen.

- Boten kan ikke rettferdiggjøres ut ifra hensyn til sikkerheten på veiene. Dette er et brudd på både menneskerettighetene og på kvinners rettigheter, sier advokaten til nyhetsbyrået AFP.

Han mener det ikke er forskjell på nikab og motorsykkelhjelm når det gjelder evnen til å se.

Gransker ektemannenEpisoden i Nantes har også tatt en overraskende vending, etter at Frankrikes innenriksminister, Brice Hortefeux, ba immigrasjonsmyndighetene se nærmere på den 31 år gamle kvinnens ektemann.

Han skal tilhøre en radikal gruppe og være polygamist med fire koner og 12 barn. Ifølge innenriksministeren er mannen født i Algerie, men fikk fransk statsborgerskap da han giftet seg med kvinnen i 1999.

- Jeg vil sette pris på om dette blir undersøkt, og dersom opplysningene blir bekreftet, kan det føre til at personen mister sitt franske statsborgerskap, skriver Hortefeux i et brev.

Oppmerksomheten rundt saken, kommer etter måneder med intens debatt i Frankrike. Regjeringen og president Sarkozy har sterk støtte i parlamentet til å få i gjennom et vedtak som forbyr ansiktsdekkende hodeplagg.

Onsdag denne uken ba Sarkozy nasjonalforsamlingen om å debattere forslaget. Presidenten håper å få vedtatt et forbud før sommeren, på tross av advarsler fra juridiske eksperter om at et slikt forbud strider mot konstitusjonen.

UaktueltOgså her hjemme er forslaget om å forby nikab og burka blitt debattert, etter at Fremskrittspartiet tok til orde for det i mars.

Justisminister Knut Storberget sier det er uaktuelt å vedta forbud mot heldekkende, religiøse hodeplagg.

- Jeg står veldig trygt på konklusjonen om at et forbud lett vil komme i strid med menneskerettighetene, sier Storberget, ifølge Aftenposten.

Både i Belgia og Nederland er det i deler av landet forbud mot å bære nikab eller burka. Et lovforbud mot ansiktsdekkende plagg, som skulle vært behandlet i den belgiske nasjonalforsamlingen denne uken, ble utsatt etter at regjeringen gikk av.

I Danmark har regjeringen avvist et generelt forbud.