Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bøtelagt for kakeangrep

16-åringen som kastet kake på svenskekongen har blitt idømt en bot. Også kakebakerne fikk bøter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedmannen bak kakeangrepet på svenske kong Carl XVI Gustaf på Varberg 5. september er idømt 100 såkalte dagsbøter for majestetsfornærmelsen, melder Aftonbladet.

Tre jevngamle kamerater av hovedmannen, som har innrømmet å ha medvirket ved planlegging, innkjøp av ingredienser og baking av bløtkaka, er idømt 80 dagsbøter.

Aktor i saken, Ingela Sörgård, er fornøyd med dommen. Ifølge henne er de relativt høye bøtene en viktig markering. Hun fikk imidlertid ikke medhold i sitt krav om at de tiltalte skulle dømmes til tilsyn under den svenske sosialtjenesten.

Svenskekongen har ikke krevd noen form for oppreisning. Han var heller ikke tilstede i retten i dag, ifølge Aftonbladet.

Majestetsfornærmelse

Episoden som nå er ferdigbehandlet av retten, fant sted etter at kongeparet hadde besøkt en naturpark ved Varberg 5. september. Bløtkakekasteren slo til idet kongeparet skulle sette seg inn i bilen. Kongen ble ikke skadd, men skiftet klær og fortsatte det offisielle programmet.

16-åringen ble tiltalt for ordensforstyrrelse og for majestetsfornærmelse, noe som skjedde for første gang i nyere tid.

Strafferammen er normalt bøter eller fengsel i inntil ett år. Men når det gjelder majestetsfornærmelse kan straffen skjerpes betydelig, teoretisk opptil seks års fengsel.

Den 16 år gamle hovedmannen har bedt om unnskyldning for angrepet på kongen. Han har sagt at angrepet var rettet mot autoriteter i allminnelighet og ikke mot svenskekongen spesielt.

Hele Norges coronakart