Bøtelegg kjendis

Går det an å svarteliste et ord?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eller bøtelegge det? Eller straffe dem som bruker det?

Da foreslår jeg livstid for enhver som bruker, skriver, sier det kvalmende oppbrukte, misbrukte substantivet kjendis.

TV-kjendis, finanskjendis, skuespillerkjendis osv., osv. Hver jævla dag er vi nødt til å møte ordet i en avisoverskrift, i en artikkel, i radioen, på gata, hvor som helst det handler om bokstaver som blir satt sammen til en karakteristikk av medmennesker.

Jeg vil påstå at ordet kjendis er overflødig, og for det meste blir brukt der man intet annet har å ty til for å få oppmerksomhet. For er et menneske kjent nok for hva det har gjort eller gjør, behøver man ikke bruke ordet. Navnet er nok.

Men når det gjelder personer som har vist seg på TV-skjermen eller skal, når et nytt tvilsomt program lanseres, når stakkars journalister må stille seg opp på premierer eller tilsvarende for å spa opp kjentfolk nok til at sjefen skal bli fornøyd med oppslaget dagen etter, da trengs substantivet.

En utringet kvinne i selskap med hr. X, blir dagen etter presentert som kjendis, en mann nær frøken Y på en rød løper, risikerer å bli kalt kjendis.

Dette fordømte ordet som vi rappa fra svenskene, visstnok så tidlig som i 1960-åra, uten at jeg husker det som plagsomt i de første par ti-år. Vi hadde kanskje annet å beskjeftige oss med?

Jeg gidder selvfølgelig ikke ta for meg løssalgsaviser og ukeblader for å telle hvor mange ganger ordet hver dag brukes i spaltene, men jeg slo opp på nettstedet Google klokka ca. 12.00 en formiddag og fikk 1.910.00, altså nesten to millioner treff.

Et par timer senere var jeg også innom Google. Da var antall treff 2.210.000. Det vil si at 300|000 hadde slengt ordet ut i en eller annen sammenheng siden sist.

Hvis jeg ikke har regnet feil blir det, hvis man ganger antall bokstaver i kjendis med antall treff, fyller det spaltemetere med mer enn 15 millioner tegn. Det skulle være nok til en romans tykkelse, og gud vet om den ikke ville få et høyt salgstall hvis man satte den synlig i bokhandlerne i julegaverushet med tittelen KJENDISER. Kom det ikke ei bok for noen år siden som hadde Carl I. Hagen som forfatternavn? Da man åpnet boka var det bare blanke sider.

Hva annet kunne jeg vente samme dag som jeg kikket innom Google at min egen avis har et intervju med Pia Haraldsen (hvem er det egentlig?) som skal holde foredrag om hvordan bli kjendis, det skal visstnok også bli ei bok. Hun får nok lesere, for vår hysteriske medietid har skapt ungdom, hvis eneste mål er å bli kjent.

De skal nok få erfare at gleden blir kortvarig. For der lurer om hjørnet en som kan flere knep enn deg, og som kanskje får oppmerksomhet i 1 time i offentligheten og ikke bare i de berømte 15 minutter.

Boten for å bruke det nevnte substantivet bør bli svært stor. Og får du den, da blir du i hvert fall kjendis!