- Bøtelegg trege foreldre

Det mener om lag halvparten av styrerne i private barnehager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Foreldre som henter barna for sent i barnehagen, bør kunne straffes med bøter. Det mener om lag halvparten av styrerne i private barnehager.

- Vi er nødt til å diskutere hva vi kan gjøre med et problem som forekommer relativt hyppig. Foreldre som til stadighet henter barna sine en halv time eller mer etter stengetid, skaper stor frustrasjon blant de ansatte, sier administrerende direktør Arild M. Olsen i Private Barnehagers Landsforbund til NTB.

En fersk undersøkelse som organisasjonens medlemsblad Barnehage.no har utført blant nær 1.000 private barnehager, viser at én av fire barnehager opplever det som et problem at foreldre henter for sent.

Veiledning Om lag halvparten av barnehagene mener veiledningssamtaler med foreldrene er riktig respons, like mange sier bøter er rett vei å gå.

- Kjøp av ekstra tid er et bedre begrep enn bøter. Når de ansatte må jobbe utover avtalt arbeidstid, koster det penger. Hvis ikke foreldrene selv betaler for den ekstra tiden barna deres er i barnehagen, må det brukes mindre penger på aktiviteter i kjernetiden. Det går ut over alle barna, sier Olsen.

Han understreker at det ikke er foreldre som stundom kommer 10 eller 15 minutter for sent, som er problemet.

- Det kan nok være ergerlig nok, men her snakker vi om foreldre som gjentatte ganger kommer minst en halv time for sent. Det gir barnehagen en stor utfordring, og gjør at de ansatte selv kommer for sent til egne avtaler, kanskje med egne barn, sier Olsen.

- Mangler struktur Hver fjerde barnehagestyrer i undersøkelsen oppgir at enkelte barn har for lange dager i barnehagen. Administrerende direktør Arild M. Olsen i PBL opplever imidlertid ingen sammenheng mellom sene foreldre og barn som tilbringer mye tid i barnehagen.

- Nei, meg bekjent er det ikke sånn at foreldrene som kommer for sent også har barna i barnehagen i flere timer enn andre. Det dreier seg i mye større grad om mangel på struktur. De kommer rett og slett nesten konsekvent for sent, sier han.

Olsen sier tilfellene av sen henting er blitt noe færre etter hvert som flere barnehager har utvidet sine åpningstider, men beskriver det fremdeles som et hyppig forekommende problem. (©NTB)


(NTB)

FORSLAG: - Kjøp av ekstra tid er et bedre begrep enn bøter, mener Arild M. Olsen, daglig leder Private Barnehagers Landsforbund. Foto: PBL/Dagbladets arkiv
FORSLAG: - Kjøp av ekstra tid er et bedre begrep enn bøter, mener Arild M. Olsen, daglig leder Private Barnehagers Landsforbund. Foto: PBL/Dagbladets arkiv Vis mer