Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bøtelegger pirattråler

Kapteinen på «Joana» får bot på 50 000 kroner, eierne på 300 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politimesteren i Østfinnmark bøtelegger pirattråleeren «Joana» for fiske i Barentshavet. Det melder politiet i en pressemelding.

Kapteinen på fartøyet får 50 000 kroner i forelegg for blant annet manglende føring av fangstdagbok og trålfiske med for liten maskevidde. Eierne av «Joana» får et forelegg på 300 000 kroner.

I tillegg inndras 4,7 millioner til fordel for statskassen, står det i pressemeldingen.

- Vi har beregner fangsten fra de til å være omtrent 3,1 millioner kroner. I tillegg kan har vi også anledning til å inndra deler av fartøyet og utstyret. Samlet har vi beregnet disse verdiene til 4,7 millioner kroner, sier konstituert politiinspektør Magne Nyborg til Dagbladet.no.

Nekter

Ifølge Nyborg har både kapteinen og eierne av fartøyet nektet å vedta foreleggene. Dermed blir det rettssak til høsten.

- I morgen vil jeg stevne kapteinen. Han blir da invitert til å møte som tiltalt i Østfinnmark tingrett til høsten. Hvis han ikke møter, vil rettssaken gå uten han, sier Nyborg.

Han sier at årsaken til bøteleggingen er at rederiet ikke har ført fangsdagbok. Dermed kan man ikke vite hvor mye eller hvor tråleren har fisket.

«JOANA»: Piratråleren har fisket i Smutthullet i Barentshavet siden slutten av mai. Foto: Kystvakten
«JOANA»: Piratråleren har fisket i Smutthullet i Barentshavet siden slutten av mai. Foto: Kystvakten Vis mer

I tillegg har «Joana» brukt ulovlig fiskeutstyr, tråleren har fisket i norsk-økonomisk sone den 12. juni i år og mannskapet har fremlagt falske og uriktige dokumenter.


Debatt

Helt siden slutten av mai har tråleren fisket i Smutthullet i Barentshavet. Det var lenge debatt om hvorvidt Kystvakten skulle gripe inn eller ikke, men natt til torsdag i forrige valgte Kystvakten i samråd med statsadvokaten å gå til aksjon.

Båter som fisker uten kvote er et stort problem for Norge. Fisken disse båtene tar opp kommer i tillegg til kvoten vi er tildelt. Dette resulterer i overfiske som fører til at Norge får en lavere fiskebestand og reduserte fiskekvoter. Dette fører igjen til færre arbeidsplasser.