Bøtelegges etter Meløy-drapet

Riksadvokaten har ilagt Bodø politidistrikt en bot på 10.000 kroner etter drapet på Linn Charlott Nesblom (16) fra Meløy. Men lensmannen slipper tiltale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksadvokaten har ikke funnet grunnlag for å reagere med personlig straffeansvar mot verken Meløy-lensmann Kjell Sahl eller lensmannsførstebetjent Edgard Skorbakk. Meløy lensmannskontors handlemåte i saken betegnes av riksadvokat Tor-Aksel Busch som «kvalifisert klandreverdig».

Den eneste instansen som straffes i etterkant av SEFO-saken mot Meløy lensmannskontor, er Bodø politidistrikt. De er ilagt en foretaksstraff på 10.000 kroner for «grov uforstand i tjenesten».

Dersom forelegget ikke blir vedtatt, vil politimester Bjørn Hareide bli nødt til å møte i retten.

Krass kritikk

De to tjenestemennene ved Meløy lensmannskontor går likevel ikke helt fri etter riksadvokatens gjennomgang av saken. Begge må tåle krass kritikk, selv om riksadvokaten understreker at det ikke er funnet noen sammenheng mellom lensmannskontorets håndtering av anmeldelsen fra Linn Charlott og hennes død.

- Den tragedien var det ingen gitt å forutse, skriver riksadvokat Tor Aksel Busch i en pressemelding.

Linn Charlott Nesblom anmeldte sin eks-kjæreste noen få uker før han drepte henne.

Lensmannsførstebetjent Edgard Skorbakk tok imot anmeldelsen, og er av riksadvokaten blant annet kritisert for følgende:

  • At han tross Linn Charlotts beskrivelse av hendelsesforløpet ikke forsto alvoret i saken.
  • At han ikke vurderte pågripelse av 28-åringen umiddelbart.
  • At han ikke vurderte å iverksette beskyttelsestiltak for Linn Charlott.
  • At han ikke sørget for at saken ble fulgt opp da han selv gikk ut i permisjon, og at han ikke selv fulgte saken tett opp da han kom tilbake.

    Også lensmann Kjell Sahl får kritikk fordi han som leder bærer ansvaret for at manglende interne rutiner og uklar kommunikasjon førte til uklare ansvarsforhold på kontoret.

    Sahl kritiseres også for at han til tross for at han var informert om den nye anmeldelsen ikke tok initiativ til å følge den opp i Skorbakks fravær.

    Riksadvokaten retter ingen kritikk mot andre personer i politidistriktet, verken politimesteren, påtaleansvarlig eller andre ansatte ved Meløy lensmannskontor.