Botfiasko for politiet

Politiet ville gi piloten (58) 81 000 kroner i bot fordi han ikke hadde levert selvangivelsen i 2001.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommeren i Oslo tingrett, Kim Heger, trosset imidlertid politi og likningsetat og reduserte bota fra 81000 kroner til 15000 kroner for flygeren.

Oslo likningskontor hadde ikke ilagt mannen tilleggsskatt, som imidlertid er beregnet til 66000 kroner. Oslo-politiet hadde etter gjeldende rett beregnet bota til 15000 kroner, men «bakt inn» tilleggsskatten i den totale bota, som da ble beregnet til 81000 kroner.

Store konsekvenser

- Politiet har ikke kompetanse til å ilegge og inndrive tilleggsskatt. Retten må anta at dette må gjelde, sjøl om Oslo likningskontor og politiet skulle velge å kalle den beregnede tilleggsskatten for bot, eller som i denne saken skulle velge å «bake inn» beregnet tilleggsskatt i bota, konkluderer dommer Heger.

Dommen kan få meget store konsekvenser.

Oslo-politiet har flere hundre saker liggende, hvor likningskontoret i anmeldelsen har regnet ut hva en eventuell tilleggsskatt ville blitt for den enkelte.

Dette er saker hvor politiet tar sikte på å bake inn tilleggsskatten i den totale bota.

For skatteåret 2000 ble 1228 skatteytere fra anmeldt.

Oslo-politiet begrunner handlemåten med at etter de såkalte dobbeltstraffdommene i Høyesterett i mai i år, kan det ikke ilegges både tilleggsskatt og bot for samme forhold.