FEIL I PROSEDYREN: Feil i prosedyren ved Universitetssykehuset i Nord-Norge kan ha utsatt pasienter for smitte av hepatitt B,C eller hiv. Illustrajonsfoto: NTB scanpix
FEIL I PROSEDYREN: Feil i prosedyren ved Universitetssykehuset i Nord-Norge kan ha utsatt pasienter for smitte av hepatitt B,C eller hiv. Illustrajonsfoto: NTB scanpixVis mer

Botox-behandling kan ha utsatt pasienter for hivsmitte

Brukte én sprøyte på flere pasienter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Feil prosedyre ved Botox-behandling kan ha utsatt pasienter for smitte av hepatitt B, C eller hiv ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, melder sykehuset i en pressemelding.

Ifølge Nordlys kan dette dreie seg om pasienter som har fått botox-injeksjoner ved sykehuset de siste seks årene.

Har brukt samme sprøyte I pressemeldingen melder sykehuset at feil i prosedyren ved Nevrologisk avdeling, i teorien kan ha utsatt for smitte.

Avdelingsoverlege ved Nevrologisk avdeling, Claus Albretsen, sier til Nordlys at sykehuset ikke har byttet ut sprøyten som ble brukt til botoxinjeksjoner mellom hver pasient.

- Det er blitt brukt én stor sprøyte på flere pasientet. Det er blitt byttet sprøytespiss, men beholdt denne sprøyta hvor det er mye væske. Denne trekkes tilbake for å forsikre at man ikke treffer muskler eller vev, og det kan ha medført at kroppsvæsle har kommet inn i sprøyten. Det er der smittefaren kan komme og feilen er begått, sier kommunikasjonssjef i UNN, Hilde Annie Pettersen, til Dagbladet.

Hun sier feilen ble oppdaget da de kom en ny medarbeider som stilte spørsmål ved praksisen.

- Rutinen ble endret med en gang vi ble klar over dette, sier hun.

Liten risiko «UNN vurderer risikoen for at noen er blitt smittet som svært liten, og kjenner heller ikke til at noen som har gjennomgått denne behandlingen ved UNN, er smittet»

Imidlertid vil sykehuset tilby testing for mulig smitte til alle pasienter som har mottatt Botox-injeksjoner fra 2009 til 2015. Sykehuset opplyser til NRK at det dreier det seg om totalt 188 pasienter, skriver NTB.

Saken er måte meldt til kvalitetsutvalget i UNN og Statens helsetilsyn ved fylkeslegen.

- Vi beklager sterkt at denne situasjonen har oppstått, og er oppmerksomme på at vi utsetter pasienter for engstelse. Vi har imidlertid vurdert det slik at dersom noen er smitta, må vi vite om det, og ikke tro, sier hun.

Hun sier de 188 pasientene det dreier seg om har fått en oppfordring om å kontakt fastlege og teste om de er utsatt.

- Om noen er smittet, vil de få tett oppfølging hos oss. Det finnes gode behandlinger for både hiv og hepatitt nå, sier Pettersen til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram