Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Botox-kirurg fikk ny advarsel av Helsetilsynet

Brøt taushetsplikten mot pasient.

FORTVILT: Laila Bergsli er tidligere pasient av kirurgen, og klaget ham inn til Helsetilsynet. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet
FORTVILT: Laila Bergsli er tidligere pasient av kirurgen, og klaget ham inn til Helsetilsynet. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Helsetilsynet har formulert skriftlig advarsel nummer to, til en Oslo-basert kirurg som utfører plastiske inngrep. To pasienter klaget kirurgen inn for Helsetilsynet, og klagen er nå tatt til følge.

Kirurgen driver klinikker både i Norge og utlandet.

«Statens helsetilsyn gir deg i medhold av helsepersonellovens paragraf 56 en advarsel for brudd på §§ 4, 10 og 21.», heter det i advarselen.

Dette tilsvarer lovens punkter om forsvarlighet, pasientinformasjon og taushetsplikt.

Øyelokk- operasjon
Laila Bergsli (40) sto ifjor fram i Se & Hør, etter å ha blitt utsatt for det hun betegner som en mislykket øyelokkoperasjon av kirurgen.

Etter Bergslis klage lot kirurgen tre leger vurdere operasjonen.

Disse fikk, ifølge Helsetilsynets saksbehandling, tilgang til Bergslis initialer, fødsels- og personnummer, mot hennes vilje, og førte til påpekning for brudd på taushetsplikten.

Advarselen Helsetilsynet har utarbeidet er basert også på en klage fra en annen pasient, som ikke ønsker å stå fram i Dagbladet.

Denne pasienten, som ville redusere en dobbelthake, er plaget med astma og allergi. Kirurgen ble informert om dette.

Grunnet allergien måtte pasienten utsette den første timen. Da fikk vedkommende til svar at det ville koste 50 000 kroner.

Behandlingen ble etterhvert gjennomført som planlagt, men det oppsto komplikasjoner etter operasjonen - da pasienten fikk pusteproblemer.

Kirurgen satt da en sprøyte Kortison intravenøst, og la pasienten for seg selv på et enerom.
Ingen fra personalet så til hvordan det gikk med pasienten i løpet av de drøyt to timene denne lå for seg selv.

Også i 2004 fikk kirurgen en advarsel fra Helsetilsynet.

Satt sprøyter på hverandre
Helsetilsynet fant den gang at han hadde brutt forsvarlighetskravet og dokumentasjonsplikten i helsepersonelloven, i forbindelse med injeksjoner av preparatet Matridex, som skal fjerne rynker.

Kirurgen arrangerte et kurs der deltagerne skulle lære å sette slike injeksjoner.

I Helsetilsynets rapport står det beskrevet hvordan kursdeltagerne satt sprøyter på hverandre. En kursdeltager opplevde ubehag etter kurset.

Kirurgen ble også klaget inn til Helsetilsynet for å arrangere såkalte «homeparties» hvor han utførte plastiske inngrep, som botox-injeksjoner.

Praksisen gikk ut på at kirurgen reiste hjem til folk, og satte botox-injeksjoner  hjemme i stuene deres.

Denne praksisen ble endret, og det ble derfor ikke gitt noen direkte reaksjon fra Helsetilsynet.

Kirurgen opplyser til Dagbladet at han også har gjennomført plastikkirurgi-«turneer» i flere andre norske byer, blant disse Narvik, Harstad og Bergen. Avisa Fremover skrev i august ifjor at kirurgen utførte inngrep på pasienter så gamle som 85 år.

Fjernet fettvev
Laila Bergsli sier hun var rød og irritert rundt øynene i flere måneder etter operasjonen, og at hun fikk rynker og løs hud i øyeområdet.

- Jeg måtte gå med solbriller, og turte ikke vise meg ute. Jeg kunne ikke engang hente posten, forteller Bergsli til Dagbladet.

I et intervju med Se og Hør fortalte Bergsli at kirurgen tilbød henne pengene tilbake for at hun ikke skulle klage til Helsetilsynet.

Hun fikk tips om kirurgen fra bekjente, og sier hun har fått utført leppeforstørrelse i tillegg til øyelokkirurgien på kirurgens klinikk i Oslo. Hun er ikke fornøyd med at kirurgen slapp med en advarsel.

- Tilsynet er ikke kompetent, og driver sterkt kritikkverdig, sier Bergsli til Dagbladet.

Ikke uegnet
- Kirurgen det er snakk om er ikke uegnet til å drive virksomhet som lege. Det skal ganske mye til for å miste autorisasjonen, opplyser fagsjef Aud Nordal ved Statens helsetilsyn til Dagbladet.

FÅR NY ADVARSEL: Kirurgen risikerer å miste autorisasjonen til å drive som kirurg. Her utfører han et inngrep på en annen pasient. Foto: Anders Horne/Fremover
FÅR NY ADVARSEL: Kirurgen risikerer å miste autorisasjonen til å drive som kirurg. Her utfører han et inngrep på en annen pasient. Foto: Anders Horne/Fremover Vis mer

Nordal presiserer at tilsynet ikke har vurdert hvorvidt kirurgen er skikket til å drive som plastikkirurg. Kirurgen har ikke spesialistgodkjenning som plastikkirurg.

Nordal forklarer at forholdene kirurgen har mottatt advarsler for ikke er av en slik art at det kvalifiserer til å miste autorisasjonen.

- Men det kan bli aktuelt å tilbakekalle autorisasjonen, om han ikke innretter seg etter de påpekninger han har fått.

Kirurgen er ikke medlem i Norsk Plastikkirurgisk forening. Leder Tom Glomsaker i Norsk kirurgisk forening ber på generelt grunnlag folk som vurderer plastiske inngrep, sjekke bakgunnen til kirurgen nøye.

- Sjekk at de som skal utføre inngrepene har den rette kompetansen, er Glomsakers råd.

- Mye av den private virksomheten har kanskje ikke de samme kontrollrutinene som den offentlige.

Er ikke plastikkirurg
Kirurgen sier til Dagbladet at han tar Helsetilsynets avgjørelse til etterretning, og nå gir pasientene bedre informasjon enn tidligere.

Pasientene må nå skrive under på hva slags operasjon som skal utføres, og at de vet hvilke bivirkninger dette kan medføre. Dette var ikke tilfelle tidligere.

Konfrontert med Helsetilsynets forrige advarsel mot ham, som kom etter at han hadde holdt kurs for sykepleiere der deltagerne fikk sette det Botox-lignende preparatet Matridex på hverandre, mener kirurgen han er i en sårbar situasjon.

- Jeg har sikkert hatt 500 personer på slike kurs, og vi har hatt ett uhell, sier han.

Virksomheten med å reise hjem til folk og utføre plastiske inngrep betegner kirurgen som «en gimmick».

Han er ikke plastikkirurg, men spesialist i oralkirurgi og oralmedisin. Helsetilsynet ga mannen tillatelse til å gjennomføre kosmetiske inngrep 17. januar ifjor.

- Jeg er ikke plastikkirurg, bekrefter kirurgen til Dagbladet.

FØR OPERASJONEN: Slik så Laila Bergsli ut før operasjonen. Foto: Steinar Buholm
FØR OPERASJONEN: Slik så Laila Bergsli ut før operasjonen. Foto: Steinar Buholm Vis mer
MÅTTE GÅ MED SOLBRILLER: Laila Bergsli sier hun har fått store mengder rynker og løs hud på øyelokkene etter operasjonen. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet
MÅTTE GÅ MED SOLBRILLER: Laila Bergsli sier hun har fått store mengder rynker og løs hud på øyelokkene etter operasjonen. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!