Bourbon Dolphin har sunket

Sank på 1100 meters dyp utenfor Shetland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LERWICK/OSLO (Dagbladet.no): Den havarerte båten Bourbon Dolphin har sunket på 1100 meters dyp utenfor Shetland. Det bekrefter rederiet overfor Dagbladet.no.

- Jeg vet ikke så mye, men jeg kan dessverre bekrefte at det stemmer at Bourbon Dolphin har sunket, sier Trond Myklebust, administrerende direktør i Bourbon Offshore Norway til Dagbladet.no.

Dermed svinner håpet om noen gang å finne de fem som fortsatt er savnet etter havariet torsdag kveld.

Myklebust forteller at han satt sammen med sjømannsprest Torbjørn Holt, rederiets representant Erhard Hermansen og fire av de pårørende, da de fikk den triste beskjeden fra det nederlandske bergingsselskapet Smit.

Etter planen skulle slepebåten Olympic Hercules starte slepingen søndag ettermiddag, men bergingselskapet Smit ble nødt til å utsette slepingen til i morgen, blant annet på grunn av bytte av slepebåt og mannskap.

Lå ustabilt

Søndag kveld ble situasjonen dramatisk da Bourbon Dolphin mistet det eneste gjenværende festet til riggen Transocean Rather.

De første foruroligende meldingene gikk ut på at Bourbon Dolphin hadde begynt å krenge forover og sideveis, og at den lå ustabilt i havet der den havarerte 75 nautiske mil utenfor kysten av Shetland torsdag kveld.

Så kom beskjeden de pårørende og rederiet hadde håpet de ikke skulle få - at Bourbon Dolphin, hvor trolig de fem savnede fortsatt befinner seg, sank til 1100 meters dyp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foto: HM COASTGUARD
Foto: HM COASTGUARD Vis mer

- Vi har ikke fått summet oss ennå, og jeg vet ikke hva som er årsaken til at det sank, sier Myklebust.

Kom gråtende ut

Rederiets representant på Shetland, Erhard Hermansen, har sittet sammen med de pårørende som fremdeles er på øya i kveld. Han kom gråtende ut og møtte pressen etter på.

- Dette er et kjempe, kjempesjokk for oss. Vi hadde håpet at slepingen ville gi oss en grav å gå til, sier en tydelig beveget Hermansen til Dagbladet.no.

Og legger til:

- Det er forferdelig det som har skjedd. Det er bare en ting for oss å gjøre, og det er å være sammen med de pårørende, sier Hermansen.

Han møtte de pårørende på Shetland hotel, der de har vært innlosjert.

Dårlig vær

Pressetalskvinne for Smit, Claudia van Andel, bekrefter hendelsen.

- Jeg har nettopp fått bekreftet at båten sank 21.16 lokal tid. Det er veldig vanskelig å si hva som gjorde at båten sank, men været spilte en viktig rolle, sier van Andel til Dagbladet.no.

Havaristen har vært festet til boreriggen Transocean Rather med ankerkjettinger utenfor kysten av Shetland.

Anker festene med unntak av ett ble fjernet lørdag kveld, som del av prossessen med å slepe båten i land. Søndag kveld mistet Bourbon Dolphin dette festet.

Pressetalskvinne for Smit sier at dette ikke har noe med at Bourbon Dolphin sank.

- De fleste festene mellom Dolphin og riggen ble fjernet i går, og båten ble festet til Olympic Hercules. Dårlig vær er hovedårsaken til at båten gikk ned.

Ser mørkt ut

Skipet ligger på mellom 1000 og 1100 meters dyp. Administrerende direktør Trond Myklebust ser mørkt på mulighetene for at Bourbon Dolphin kan heves eller undersøkes.

- Mulighetene for det sier seg vel selv, sier Myklebust før han gikk inn til de pårørende igjen.

LES ÒGSÅ: Samleside om Bourbon Dolphin-forliset.