«Bow Eagle»-styrmann utlevert

Førstestyrmann Ronnie L. Zape (39) på det norske tankskipet «Bow Eagle» ble i dag utlevert til Norge. Tirsdag blir han framstilt for varetektsfengsling i Bergen forhørsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag tok to polititjenestemenn fra Bergen turen til Nederland for å hente førstestyrmannen. Tirsdag blir han framstilt i Bergen forhørsrett med begjæring om varetektsfengsling, opplyser politiinspektør Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt.

Fire mennesker om bord på den franske tråleren «Cistude» mistet livet da båten natt til 26. august ble rent i senk av «Bow Eagle» utenfor Bretagne.

Påtalemyndigheten i Hordaland har tatt ut formell siktelse mot førstestyrmannen som var på vakt på broen da kollisjonen skjedde. Han er siktet for ikke å ha hjulpet de franske fiskerne etter kollisjonen. Denne paragrafen i straffeloven har en strafferamme på seks års fengsel.

Styrmannens forsvarer i Norge, advokat Jostein Alvheim, sier til NRK at førstestyrmannen er uenig i siktelsen som er reist mot ham. Men slik saken har utviklet seg har han ikke motsatt seg utlevering til Norge.

Førstestyrmannen ble pågrepet av nederlandske myndigheter fredag 6. september mens «Bow Eagle» lå i havn i Rotterdam. Ettersom han samtykket i å bli utlevert til Norge, ble det gjennomført en helt uformell utlevering etter en unntaksbestemmelse i Schengen-konvensjonen.

Førstestyrmannen har forklart at han aldri var klar over at mannskapet om bord på den franske fiskebåten var i havsnød. Han har forklart at han registrerte sammenstøtet med den franske fiskebåten og at han straks etter løp ut på brovingen. Da så han båten og lysene fra den. Han fulgte siden med på radaren og hørte på radio uten at det kom noen nødmeldinger. Da regnet han med at det hadde gått greit, har han forklart.

Direktør Hans Lund i rederiet Odfjell sier at rederiet vil yte den siktede førstestyrmannen den omtanke og hjelp som han trenger når han kommer til Norge. Førstestyrmannen er fra Filippinene.

(NTB)