TATT: Piratene blir pågrepet av spanske soldater i Adenbukta. Nå kan de bli satt fri. Foto: NAVFOR/SCANPIX
TATT: Piratene blir pågrepet av spanske soldater i Adenbukta. Nå kan de bli satt fri. Foto: NAVFOR/SCANPIXVis mer

«Bow Saga»-piratene kan bli løslatt

Norge kommer neppe til å tiltale dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Hittil i år har EUs piratjegere løslatt 200 personer mistenkt for piratvirksomhet i Adenbukta. De sju som angrep det norske skipet tirsdag, kan bli de neste.

Den norskeide kjemikalietankeren «Bow Saga» ble tirsdag angrepet av sju pirater i Adenbukta utenfor Mogadishu i Somalia. Den spanske fregatten SPS «Victoria» kom det norske skipet til unnsetning og fikk avverget angrepet.

Piratene holdes fortsatt i varetekt om bord på det spanske skipet.

- De er på det spanske krigsfartøyet. I løpet av dagen kommer vi til å se på ulike løsninger for å finne ut om det er mulig å straffeforfølge dem, sier pressetalsmann Per Klingvall i EU NAVFOR til NTB.

Han vil ikke si konkret hvilke løsninger det er snakk om, men nevner Norge, Kenya og Seychellene som aktuelle land hvor piratene kan bli stilt for retten.

Løslater ofte Men de sju somaliske piratene som ble pågrepet etter angrepet tirsdag, kan gå fri.

- Det finnes alltid en risiko for at man må slippe fri mistenkte personer. Det viktigste er at vi hindret piratene i å kapre det norske fartøyet. Men det hender relativt ofte at NAVFOR er nødt til å løslate pirater, sier Klingvall.

I dag er 88 personer tiltalt for piratvirksomhet etter å ha blitt pågrepet av NAVFOR-styrken. Hittil i år er 199 personer mistenkt for piratvirksomhet løslatt, enten på grunn av mangel på bevis eller fordi ingen har tatt på seg ansvaret for å straffeforfølge dem.

Det er svært sjelden at somaliske pirater stilles for retten i rederiets vertsland.

- Det hender at det skjer, men de fleste av de europeiske landene er enige om at vi skal forsøke å straffeforfølge individene enten i de landene de kommer fra, eller i regionen, sier Klingvall.

Rask løsning Administrerende direktør Jan A. Hammer i rederiet Odfjell, som eier «Bow Saga», mener presset fra spanjolene er stort.

- De vil bli kvitt piratene så fort som mulig. Hvis ikke norske myndigheter vil gjøre noe, tror jeg spanjolene bare kommer til å la dem gå, sa Hammer til NTB tirsdag.

NAVFOR innrømmer at de trenger en rask løsning.

- Et skip som har pirater om bord, har begrensede muligheter for å fortsette patruljeringen i farvannet. Derfor må vi finne en rask løsning, sier Klingvall.

Utenriksdepartementet opplyser onsdag formiddag at de fortsatt ikke har mottatt noen henvendelse fra NAVFOR.

(NTB)