MØTTE I RETTEN: Bowe Bergdahl (t.h.) på vei inn i en militær rettssal i Nord-Carolina i dag. Han sa seg skyldig i å ha desertert fra det amerikanske forsvaret og for dårlig oppførsel foran fienden. Foto: Andrew Craft /The Fayetteville Observer/Ap
MØTTE I RETTEN: Bowe Bergdahl (t.h.) på vei inn i en militær rettssal i Nord-Carolina i dag. Han sa seg skyldig i å ha desertert fra det amerikanske forsvaret og for dårlig oppførsel foran fienden. Foto: Andrew Craft /The Fayetteville Observer/ApVis mer

Bowe Bergdahl

Bowe Bergdahl risikerer livstid i fengsel etter Taliban-mysteriet: - Jeg skjønner at det var ulovlig

Den norskamerikanske soldaten Bowe Bergdahl erkjenner desertering og dårlig oppførsel foran fienden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norskættede amerikanske soldaten Bowe Bergdahl risikerer å måtte tilbringe resten av livet i fengsel.

I dag erkjente 31-åringen straffskyld både for å ha desertert og for upassende oppførsel foran fienden i en militær domstol i Fort Bragg i Nord-Carolina.

I juni 2009, midt på natta, forlot sersjanten Bowe Bergdahl posten sin på en amerikansk militærbase sørøst i Afghanistan. Han var søkk vekk, og tre uker etterpå slapp Taliban en video av ham.

Fem år i fangenskap

Han tilbrakte fem år i Talibans fangenskap, før en spektakulær fangeutveksling, der fem Taliban-krigere ble løslatt fra Guantánamo, fikk Bergdahl hjem.

USAs forrige president Barack Obama var sterkt involvert i å få den amerikanske soldaten hjem, men plutselig sprakk det.

Flere og flere stiller spørsmål ved hvordan han kom bort fra basen. Medsoldater står fram og hevder han deserterte. Etter hvert innledes etterforskning, det reises tiltale, og han risikerer nå å sone resten av livet i et militært fengsel.

Sjansen for det er betraktelig større, nå som han har erkjent alvorlige lovbrudd.

Saken fortsetter under!

Bilder fra i dag viser at Bergdahl ble ført til rettslokalene til formøtet for selve rettssaken.

- Jeg forlot posten min på egen hånd. Jeg forstår at det å dra var ulovlig, sa han i rettssalen i dag, ifølge CNN.

- Jeg ble tatt av fienden mot min vilje. Jeg hadde da ikke til hensikt å skape lete- og redningsaksjoner. Det er utilgivelig, sa han i dagens høring, ifølge BBC.

De ordinære høringene mot Bergdahl begynner 23. oktober.

- Lynsjemobb

Bergdahl har ennå ikke blitt dømt, men han risikerer å tilbringe resten av livet i fengsel om han dømmes på strengest mulig måte.

SE LØSLATELSEN: En 17 minutter lang video hvor løslatelsen av den norskamerikanske sersjanten Bowe Berhdahl, er frigitt av Taliban. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

Samtidig har soldaten selv hevdet at det er umulig for ham å få en rettferdig rettssak. Årsaken er kommentarer om ham fra daværende presidentkandidat Donald Trump. Før Trump ble valgt til president kalte han flere ganger under valgkampen Bergdahl en forræder som burde vært henrettet. Trump kalte også Bergdahl for «søppel».

- Dere vet i gamle dager - «bing bong», sa Trump mens han latet som han fyrte av et gevær. «Da vi var sterke».

I et intervju av Bergdahl filmet i 2016 og vist av ABC News i dag, forteller Bergdahl at han ser på kommentarene som ødeleggende for rettssikkerheten hans.

- Vi kan like godt gå tilbake til skinnrettssaker og lynsjemobber som fikk det som de ville. De som har lyst til å henge meg, vi kommer aldri til å klare å overbevise dem, sier Bergdahl i intervjuet.

BING BONG: Slik poserte Donald Trump under et valgkamparrangement i Las Vegas i 2015 da han fikk spørsmål om Bowe Bergdahl. Foto: AP /John Locher/NTB Scanpix
BING BONG: Slik poserte Donald Trump under et valgkamparrangement i Las Vegas i 2015 da han fikk spørsmål om Bowe Bergdahl. Foto: AP /John Locher/NTB Scanpix Vis mer

- En fornærmelse

Løslatelsen av ham, og forhandlingsmetodene brukt for å få ham fri, ble kraftig kritisert av en rekke republikanske politikere. Bergdahl mener det er tegnet et bilde av ham som en forræder og jihadsympatisør som hadde blitt overbevist om å kjempe mot USA.

- Det er bare en fornærmelse at de tror jeg ville gjøre noe slikt, sier han.

Han forteller også at forholdene i fangenskap var et helvete og at han hadde et titall rømningsforsøk fra Taliban. Han skal ha tilbrakt lange perioder i bur da han satt i fangenskap.

Et mysterium

Hva hans videre skjebne blir, er imidlertid uvisst. Ifølge Foreign Policy er tiltalepunktet dårlig oppførsel foran fienden det langt mest alvorlige i tiltalen. Det innebærer å stikke av, kaste våpen, forlate posten sin, sette sine egne i fare eller for å ha opptrådt feigt foran eller i fiendens nærvær.

Desertering har en strafferamme på fem års fengsel. Bergdahl har imidlertid ikke blitt tiltalt for å ha gitt hjelp til fienden.

Som etternavnet avslører, har Bowe - som er vokst opp i Hailey i Idaho -skandinaviske aner, med henholdsvis norsk- og svenskættet far og mor.

Men hvorfor han forlot posten sin ved militærbasen ved byen Yahya Kheyl i sørøstlige Afghanistan, har han ennå ikke fortalt retten om. I intervjuer, blant annet kringkastet i sesong to av suksesspodkasten «Serial», som handler om Bergdahl, har han forklart at han plutselig befant seg ute i ødemarka, bare bevæpnet med en kniv.

Schizofrene tendenser

Rettspsykiatriske vurderinger gjort av det amerikanske forsvaret viser at Bergdahl hadde schizofrene tendenser da han stakk av og at han nå lider av posttraumatisk stress.

Flere av hans medsoldater har hevdet at flere soldater ble drept eller skadd under en 45 dagers leteaksjon etter Bergdahl. Det er ennå ikke slått fast om hans forsvinning var avgjørende for soldatenes skader, men dette er blant temaene som skal opp i rettssaken mot den norskættede soldaten, skriver BBC.

Bowe forteller at han så forestilte seg at han var roman- og filmhelt Jason Bourne, og at han samlet etterretning om Taliban. Han måtte ha noe brukbart å vise sine overordnede når han returnerte til basen etter å ha gått sin vei uten lov.

Men kort tid etter ble han tatt til fange av Taliban-krigere på motorsykkel. Han har selv også sagt at han forlot basen for å understreke sine egne lederes udugelighet.

- Sær og tilbaketrukket

Medsoldater beskriver ham som sær og tilbaketrukket, og han ble beskyldt for å tilbringe mer tid med afghanere enn med sin egen enhet.

En måned før han forsvant, og to dager etter at en medsoldat ble drept, sendte han foreldrene en e-post der han uttrykte at han var desillusjonert over USAs engasjement i Afghanistan.

«Den amerikanske hæren er verdens største vits», skrev han i e-posten, som er gjengitt i Rolling Stone.

FIKK HAM HJEM: Bowe Bergdahls foreldre, Jani og Bob Bergdahl, sammen med tidligere president Barack Obama ved Det hvite hus i mai 2014, da amerikanske myndigheter fikk soldaten hjem. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/NTB Scanpix
FIKK HAM HJEM: Bowe Bergdahls foreldre, Jani og Bob Bergdahl, sammen med tidligere president Barack Obama ved Det hvite hus i mai 2014, da amerikanske myndigheter fikk soldaten hjem. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/NTB Scanpix Vis mer