Advarer hundeeiere:

Bowie (2) drakk fra sølepytt - døde

Hunden Bowie (2) døde etter å ha fått glykolforgiftning. Nå ønsker Bowies hundeeier å advare andre.

GLYKOLFORGIFTET: Bowie, til høyre, døde kort tid etter å ha fått glykolforgiftning. Foto: Privat
GLYKOLFORGIFTET: Bowie, til høyre, døde kort tid etter å ha fått glykolforgiftning. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

27. januar skjedde en hundeeiers verste mareritt. Hunden Bowie var, som alle andre hunder, glad i å snuse, og gjerne smake litt på alt han kom over på tur.

Hundeeieren Ann Kristin Vilsvik merket en forandring da Bowie plutselig var slapp og ikke ville spise. Hun ble bekymret og kjørte ham til dyrlegen. Der kom det fram at Bowie hadde blitt glykolforgiftet.

Saken ble først omtalt av Godt Forberedt.

Gift fra sølepytt

Glykol finnes i blant annet frostvæske, bremsevæske, og vindusspylervæske. Disse væskene er farlige for hunder, og kan i verste fall få fatale konsekvenser.

ELSKET: Bowie var en høyt elsket hund. Foto: Privat
ELSKET: Bowie var en høyt elsket hund. Foto: Privat Vis mer

- Da jeg ble fortalt hva glykol kan gjøre med en hund, forsto jeg hvor og hvordan Bowie mest sannsynlig hadde fått i seg glykol, sier Vilsvik.

På tur med Bowie hadde hunden vist stor interesse for å drikke av en sølepytt. Seinere på vei hjem fra turen, sto en gammel bil parkert akkurat der.

- Min teori er at det er der han har fått i seg glykol, forklarer Vilsvik.

Vil advare andre

Nå vil Vilsvik advare andre hundeeiere. Hun har i utgangspunktet tenkt at hunder gjerne holder seg unna det som lukter sterkt og vondt. Slik at Bowie kunne lukte hva han burde styre unna.

BESTEVENNER: (fra venstre) Balder og Bowie var bestevenner, og de var alltid sammen. Foto: Privat
BESTEVENNER: (fra venstre) Balder og Bowie var bestevenner, og de var alltid sammen. Foto: Privat Vis mer

- Nå skjønner jeg at hunder ikke har den egenskapen. De kan ikke lukte om noe ikke er bra for dem. Dette er kanskje noe jeg burde ha visst, men tanken på at små mengder glykol kan ødelegge nyrene til en hund, har ikke slått meg, sier hun.

Vilsvik tenker at det kanskje er flere hundeeiere som mangler kunnskapen.

Etter dyrlegebesøket begynte Bowie på antibiotika og nyrevennlig fôr. Dyrlegen hadde fortalt Vilsvik at det var håp, men at hun måtte forberede seg på det verste.

PROTESE: Den 7 år gamle Paxton Williams og hundevalpen Marvel ble raskt bestevenner. Begge to mangler også et ben. Video: KameraOne. Musikk: EpidemicSound. Vis mer

Bowie hadde tatt både ultralyd og blodprøver. Disse viste at nyreverdiene hans var høye og skadet.

Døde etter en måned

- Antibiotikakuren hjalp, og var nok grunnen til at han holdt seg i live så lenge etter at han ble forgiftet, forteller Vilsvik.

Bowie kviknet til da han begynte på antibiotika, men ble fort dårlig igjen da han sluttet. Han døde litt under en måned etter at han ble forgiftet, og rakk akkurat å bli to år gammel.

Ifølge Sasja Rygg, markeds – og kommunikasjonsansvarlig i AniCura Norge, har glykol en søtlig smak, som gjør at hunder gjerne blir nysgjerrige og tiltrekkes til stoffet.

- Hunder har ingen nedarvet lærdom som forteller dem hva de burde spise og ikke. Derfor kan de få i seg de mest utrolige ting, forteller hun.

Hvor mye glykol hunder tåler kommer an på vekten til hunden. Men de trenger ikke å få i seg mye av stoffet før det er dødelig.

- Glykolforgiftning fører til nyresvikt hos hunden. Da blir hunden som regel kritisk dårlig innen et døgn. Ved mistanke om forgiftning må man dra akutt til veterinæren, forklarer Rygg.

NYRESVIKT: Sasja Rygg, markeds – og kommunikasjonsansvarlig i AniCura Norge forteller at glykolforgiftning gir nyresvikt hos hunder. Foto: Privat
NYRESVIKT: Sasja Rygg, markeds – og kommunikasjonsansvarlig i AniCura Norge forteller at glykolforgiftning gir nyresvikt hos hunder. Foto: Privat Vis mer

Symptomene å følge med på

Hos veterinæren vil hunden få intravenøs væskebehandling. Da renser de nyrene i håp om å tynne ut giften, slik at den gir minst mulig skade.

- Når vi får inn en forgiftet hund er det ofte et detektivarbeid å finne ut hva årsaken kan være. Eieren vet ofte ikke dette, da de kan ha fått i seg hva som helst i løpet av dagen, sier Rygg.

Symptomene man skal se etter ved forgiftning generelt er oppkast, kraftig diaré, kramper, tretthet, store mengder spyttdannelse og sikkel. De kan også være vinglete og nesten virke beruset, ifølge Rygg.

- Ved glykolforgiftning vil urinproduksjonen opphøre innen ett til to døgn. Koma kan forekomme, og så vil dyret med stor sannsynlighet dø, forklarer Rygg.

REDDET: Hunden Simon i Missouri, USA, fikk fjernet 3 kilo hår etter å ha blitt reddet. Video: KC Pet project. Reporter: Klaus Holm Fjellro. Musikk: Epidemicsound. Vis mer

Hun forteller at det er noen ting man kan være observant på, for å passe på at hunden ikke får i seg glykol. Det kan blant annet være lurt å sjekke bilen for lekkasjer, og holde hunden borte fra garasjen.

- Det er ikke så lett å følge med på alt hunder får i seg, men det kan være tryggere å la hunden drikke fra et mer naturlig område, enn for eksempel langs veien eller en parkeringsplass, sier Rygg.

Hun advarer mot steder der biler har stått parkert en stund. Om det er en lekkasje, kan det danne seg en liten dam med frostvæske der bilen har stått parkert.

Rygg kan fortelle at det ikke er ofte hunder blir glykolforgiftet, men at det hender i ny og ne. Da spesielt om vinteren, når man har frostvæske stående i garasjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer