Bowler for seier

Bowling og bensin skal gi kandidatene seier i dagens valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Foran dagens primærvalg er det bensinprisene som har vært det glohete temaet i valgkampen.

Hillary Clinton har støttet republikaneren John McCains forslag om å gi amerikanerne en sommerferie fra bensinavgiftene. Barack Obama kaller det en gimmick, et stunt Hillary gjør for å trekke velgere i siste liten.

Dagens valg i North Carolina og Indiana er blitt en dragkamp om de vanlige velgerne, «folk flest». De som Hillary mener Obama ikke klarer å tekkes med sin elitistiske stil.

Og besinprisene fungerer som bensin på bålet.

- Jeg snakker med folk som forteller meg at de bokstavelig talt blir kvalme når de svinger inn på en bensinstasjon og prøver å betale regningen. Jeg tror jeg bare bryr meg mer om hva disse menneskene har og at de trenger et pusterom, sa Hillary til CNN i går. 

- Han skal ha for at han prøver

I løpet av det halvåret Hillary Clinton og Barack Obama har kjempet om demokratenes nominasjon har de besøkt utallige restauranter og kafeer, løftet på småbarn, bowlet og drukket øl.

Alt dette i et forsøk på å vinne stemmer fra den såkalt «jevne amerikaner».

EN OMELETT FOR SEIER: Barack Obama tok seg tid til å spise en omelett sammen med potensielle velgere i dag i en av forstadene til Indianapolis. Foto: AFP PHOTO/Emmanuel Dunand/SCANPIX
EN OMELETT FOR SEIER: Barack Obama tok seg tid til å spise en omelett sammen med potensielle velgere i dag i en av forstadene til Indianapolis. Foto: AFP PHOTO/Emmanuel Dunand/SCANPIX Vis mer

Men lar USAs arbeiderklassevelgere seg imponere av Hillarys øldrikking og Obamas bowling?

- Han skal ha for at han prøver, men det er fryktelig. Det får en til å undres over hvorfor han i det hele tatt valgte å bowle, sier Scott Winschief (44) til avisa The Washington Post, etter Illinois-senatorens ikke helt optimale idrettsprestasjon  før valget i Pennsylvania for knappe tre uker siden.

Scott er den typiske arbeiderklassevelgeren de to demokratiske kandidatene kjemper om. Ved siden av å jobbe på butikkjeden Wal-Mart, serverer han på O\' Charley\'s, for å forsørge sine fire barn.

- Se ut som mannen i gata

Nesten uten unntak har amerikanere som Scott stemt på presidentkandidater som har lykkes med å etterlikne vanlige folks vaner, skriver The Washington Post.

Ronald Reagan likte å la seg avfotografere mens han hugget ved. George Bush den eldre snakket mye om baconsnacks, mens Bill Clinton sørget for å legge valgkampruten innom McDonalds.

- Hvis du kan se ut som den vanlige mannen i gata og få motstanderen til å se ut som om han ikke følger med i tida, da har du så og si vunnet valget, sier professor Richard Shenkman.
 

Han har skrevet flere bøker om amerikanske presidentvalgkamper, og mener at velgerne liker å forestille seg at presidentenes hverdag ikke er så ulik deres egen.

Bowler for seier

Vinner hver sin stat

Om Hillary har lykkes med bensinpolitikken sin og om Obamas bowling gir uttelling, om enn ikke i selve bowlinghallen, får vi svar på om noen timer.

Etter alt å dømme vil Obama vinne North Carolina og Hillary i Indiana. Selv om det er 187 delegater som står på spill, kan ikke dagens valg vil gi noen matematisk avklaring på hvem som skal stille mot John McCain i høstens presidentvalg.

En av dem trenger 2025 delegatstemmer for å vinne nominasjonen. Obama har så langt 1745, Clinton 1608, ifølge Associated Press.

- Matematikken går fortsatt i Obamas favør, uansett hva som skjer, sier politisk rådgiver Ron Klain til The New York Times, som har sett på ulike scenarier etter de to primærvalgene.

Samtidig sier han Hillarys seire, som for eksempel den i folkerike Pennsylvania, kan gi New York-senatoren en fordel.

- Dette er den ultimate «hva-har-gjort-for-meg-i-det-siste»-businessen? sier Klain til avisa.

OBAMA-BOWLING: Illinois-senatoren i Pleasant Valley i Altoona, Pennsylvania 29. mars foran valget i Pennsylvania.
HILLARY-BOWLING: Hillary bowlet da hun var på tv-showet til Ellen DeGeneres, 3. april.