Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bøyde hoders OL

Sommer-OL i Beijing begynte i går. Det begynte med at tibetanske politiske fanger ble tvunget til å bøye hodet, skriver Morten Strand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Politiske byråkrater i totalitære stater er seg selv lik. De handler i fantasiløs refleks. Derfor er sommerens OL i Beijing skadeskutt allerede før den olympiske ild etter planen kommer til nettopp Tibet i slutten av neste uke. For OL i Beijing vil neppe bli husket som festen da Kina viste seg fram som et teknologisk vellykket økonomisk mirakel, som et moderne land. Det vil i stedet bli husket for tibetanske munker som ble fanget, ydmyket, og tvunget til å bøye hodet offentlig. La oss gi den politisk ansvarlige for disse bilder en militær grad, siden vi snakker om en militarisert statsstruktur, og i beste fall kalle ham en klossmajor.

DET ER FIRE grunner til at tibetanere nå demonstrerer samtidig flere steder i Kina. Den ene er religiøs og historisk. Den andre er etnisk. Den tredje er sosial og økonomisk. Og den fjerde er at Internett og mobiltelefon også har kommet til Tibet og det indre av Kina. Demonstrasjonene i Lhasa er for å minnes den brutale undertrykkelsen som begynte i 1959, da Dalai Lama og mange fra den tibetanske eliten flyktet til India. Kina startet en kampanje for å knekke den tibetanske livsstilen, som var preget av sterk religiøsitet, der klostrene var de viktigste jordeierne og styrte det meste av det sosiale og økonomiske liv. En million tibetanere ble drept i massakrene som fulgte, og 6000 klostre ble stengt. Det er disse ofrenes barnebarn som nå demonstrerer. «Dette er første gang i mitt liv det er mulig for meg å si hva jeg føler i hjertet. Frihet for Tibet, og lenge leve Dalai Lama», sier en 27-årig munk i byen Xiahe, der det også har vært demonstrasjoner, til avisa Wall Street Journal.

BLIND VOLD var en måte å knekke motstanden på. Etnisk invasjon var en annen. Siden begynnelsen av 1990-tallet så har etniske han-kinesere strømmet til Tibet. Folkeflytting har gjort tibetanerne til en minoritet i eget land. Det er et ledd i det Dalai Lama kaller folkemord på en kultur og en livsstil. Det var derfor det var han-kinesiske forretninger og eiendom som ble angrepet da demonstrasjonene ble voldelige i Lhasa. Men konflikten med han-kineserne er ikke bare etnisk. Den er også økonomisk. For det er han-kinesere som eier og driver det meste som er av business i Lhasa og i andre tibetanske byer. Og det meste av pengene som kinesiske myndigheter har pumpet inn i Tibet har havnet i de etniske han-kinesernes lommer. Pengestrømmen og befolkningsøkningen har blant annet ført til sterkt økte priser på blant annet mat. Prisen på kjøtt har økt 25 prosent det siste året. Mens fattigmannskost som kål nå koster dobbelt så mye som for et år siden. Tibet er langt på vei et religiøst, etnisk, og økonomisk apartheid.

OG SELV OM Kina lykkes i å sensurere Internett, er moderne teknologi en realitet. Munken i Xiahe, som Wall Street Journal har snakket med, sier at han var med på å organisere demonstrasjonen i byen i helga etter at en munk hadde ringt ham fra Lhasa, og fortalt ham om demonstrasjonene der. Han sier også at han ringte eksiltibetanere i India og fortalte om den planlagte demonstrasjonen i Xiahe. Informasjon går altså raskere enn vinden. «Jeg sov ikke natta før demonstrasjonen fordi jeg var så nervøs. Og jeg sov ikke natta etter demonstrasjonen fordi jeg var så lykkelig», sier han. Og både nervøsiteten og lykken er for lengst formidlet til allierte langt unna.

OG SÅ, til Gerhard Heiberg og andre som ikke akkurat opptrer som olympiske helter i disse dager, som for eksempel den norske og andre vestlige lands regjeringer. Det er de færreste som vil ha noen boikott av OL i Beijing på grunn av det kineserne har gjort i Tibet. Ikke engang Dalai Lama vil ha det. Men når Dalai Lama krever internasjonal gransking av hva som skjedde i Lhasa og i andre byer med mange tibetanere i forrige uke, så er det selvsagt å stille seg bak kravet om en bred og grundig internasjonal gransking. Det er også naturlig at den olympiske bevegelse fronter et slikt krav. Hvis ikke har den olympiske søvnringer rundt øynene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media