Bøyer seg bare for Allah

JERUSALEM (Dagbladet): - Fred være med deg! I Guds nåde, sa de bedende muslimene i kor. De lå på kne på gata og ba foran israelske soldater som var væpnet til tennene. Løftet de blikket opp, så de rett i geværmunningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Muslimenes fredagsbønn i Jerusalem foregikk i full unntakstilstand i går. Det minte mest om scener fra en overdreven film. Utenfor bymuren rundt Gamlebyen, dit de ikke slapp inn, lå tusener av palestinere på kne i bønn, på papplater og omringet av israelsk politi og soldater.

- De nekter folk å be i moskeene. Da må vi be her, forklarte en imam som kom til, den skjeggete sjeik Mohammad al-Ostr.

Knapt noen gang har lufta i Jerusalem føltes så spent, heller ikke under intifadaen. Fra daggry hørtes helikoptrenes hjulvisper med sitt flapflap fra himmelen. Like nede i gata, et kvartal fra de tykke murene rundt Gamlebyen, sto politi til hest og på bakken, sammen med soldater. Ingen palestinsk mann under 45 år slapp inn i Gamlebyen. Og rundt byen var grensa til Vestbredden stengt for palestinere.

33 år gamle Dibe Imad blir rasende over ikke å få be sammen med kona Naja og den sju år gamle sønnen Muayad.

- Jeg vil til al-Aqsa-moskeen og be, og her er jeg sammen med kona mi og sønnen min. De kan ikke nekte oss å be! Men de stanser oss, sier han aldeles rasende.

Nevekamp

Han forsøker både overtalelser og utskjelling, til liten nytte. Plutselig bryter det nesten ut nevekamp mellom politi og palestinerne som har blitt stanset. Hestene steiler, folk løper unna, rop og skrik overalt. Brått får familien likevel slippe gjennom, fordi soldatene har verre ting å passe på. Men alle unnguttene sendes tilbake. De lusker unna.

På den andre sida av gata, Sultan Süleymans vei, står den neste israelske jernringen av politi og soldater. På et lite torg og ute i veien samler tusener av avviste muslimer seg. De får pappstykker i de små forretningene til å knele på, og sjeik al-Ostr gjør klar for bønn på gata. Hans preken forstyrres bare av politiets radiosamband fra alle håndsettene.

«Guds fred!»

Det blir nesten uvirkelig når det samstemt lyder «Salaam aleikum! Rahmatu Allah!» - «Fred være med deg! Guds nåde!» - fra de knelende muslimene foran de oppreiste soldatene. Det er den himmelske ånd som i øyeblikket må bøye seg for jordisk overmakt.

- Hva sa du i din preken? spør vi sjeiken etterpå.

- Vi må vende oss til Allah. Livet her på jorda er kort. Etterpå er det paradis eller helvete, svarer sjeik Mohammad al-Ostr.

Mange kommer til og takker ham for at de tross alt fikk be på denne merkelige måten.

- Jeg snakket om hvordan vi har vært slaver. Men så møtte vi Allah, fordi profeten Muhammed lærte oss. Vi må ikke miste vår vei. Jeg håper at vi, de kristne og jødene kan slå inn på den rette veien, sier sjeik al-Ostr, med dobbel bunn i hvert ord.

- Har du holdt bønn på gata før?

- Nei, jeg kan ikke huske det. Tja, kanskje for ti år siden, sier han og hentyder til intifadaen, opprøret på 80- og begynnelsen av 90-tallet.

Stormer politiet

I det samme bryter det ut rop og uro foran Damaskusporten like ved. En gjeng unggutter stormer gjennom politiets ring. Men de stanses raskt nede ved porten, der politi og soldater har en skjult, kraftig støttestyrke.

Oppe på gata suser det i det samme flasker og stein fra ulike retninger. Politihestene steiler i frykt.

Politiet tar straks opp jakta på steinkastere. Flere fanges. Sammenstøtene flytter seg bakover for steinkasterne. Vei nummer 1, hovedveien mellom Jerusalem og Tel Aviv er snart fylt av stein og må stenges av politiet. Jødiske ungdommer fra vestsida av hovedveien kaster seg inn for å «ta» et par arresterte palestinere. Noen ortodokse ungdommer i svart hatt og frakk og med sine lange krøller kommer til. Men politiet, i solid overtall, får dem vekk. De vil ikke ha enda en front. Sammenstøtene med palestinerne bølger fram og tilbake, inntil de dør ut etter en times tid.

Spent

Forrige fredag sitter friskt i minnet hos så vel israelere som palestinere. Da raste gateslagene mellom steinkastere og israelsk politi hele ettermiddagen i de trange gatene øst i Gamlebyen. Gårsdagen var enda mer spent. Men israelerne hadde satt inn mange ganger så store styrker.

Ingen gnist fikk i går tenne en ny brann. Over begge sider henger krigsfrykten, like synlig som helikoptrene på himmelen og mye farligere.

GATEBØNN: Bare palestinere over 45 år slapp inn til fredagsbønnen på de muslimske hellige stedene inne i Jerusalems gamleby. Dermed knelte tusener i bønn foran tungt væpnete soldater i gatene utenfor.
PARADIS: Sjeik Mohammad al-Ostr ledet i går for første gang fredagsbønnen i gatene i Jerusalem.