BP avviser over 100 000 erstatningskrav

De mener at bare et fåtall av de 130 000 personer og lokale selskapene som krever erstatning, har nok dokumentasjon.

KATASTROFEN: Dette bildet er tatt 21. april i fjor og viser oljeplattformen Deepwater Horizon i full fyr. Nå avviser BP erstatningskrav fra over 100 000 enkeltpersoner og lokale bedrifter som eselv mener de har tapt penger og fortjeneste etter oljekatastrofen. BP mener kravene ikke kan dokumenteres. Foto: AP Photo/Gerald Herbert
KATASTROFEN: Dette bildet er tatt 21. april i fjor og viser oljeplattformen Deepwater Horizon i full fyr. Nå avviser BP erstatningskrav fra over 100 000 enkeltpersoner og lokale bedrifter som eselv mener de har tapt penger og fortjeneste etter oljekatastrofen. BP mener kravene ikke kan dokumenteres. Foto: AP Photo/Gerald HerbertVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 20. april i fjor gikk alarmen - etter en utblåsning i en av BPs brønner utenfor Louisiana sank oljeplattformen Deepwater Horizon, og olje begynte å pumpe ut i Mexicogulfen.  

Lekkasjen fra brønnen ble først stoppet 15. juli, og det tok over fem måneder før amerikanske myndigheter kunne erklære brønnen for «død».  

Nå vil trolig over 100 000 av erstatningskravene mot det britiske oljeselskapet BP aldri bli betalt - det sier sjefen for selskapets kompensasjonsond.  

- Mangler bevis Ifølge Ken Feinberg har bare en liten andel av de 130 000 kravene mot BP etter ulykka i Mexico-gulfen, som har tilstrekkelig dokumentasjon, skriver the Guardian.  

- Dette er problemet som jeg hele tiden må ta opp: omtrent 80 prosent av kravene mot oss mangler bevis. Dèt er et høyt tall, sa Feinberg til journalister i Washington.  

Feinberg avviser ikke at BP vil bli enige om skadeoppgjør i fremtiden, men presiserer:  

- De kravene som vi nekter kompensasjon er så sørglige, mangelfulle og hadde ingen dokumentasjon.  

Han indikerer at BP trolig ikke vil utbetale mer enn 112 milliarder kroner som selskapet alt har lovet til kompensasjonsfondet - et fond som ble oppretta for å imøtekomme krav fra Det Hvite Hus i fjor sommer.  

- Jeg er en forsiktig optimist, og tror at 112 milliarder kroner skal være nok, sier Feinberg.  

Hvis noen midler gjenstår i kompensasjonsfondet etter at alle erstatningskravene er betalt, så vil disse pengene returnere til oljeselskapet:  

- Slik jeg forstår er det slik at om 112 milliarder kroner er nok, og at det gjenstår penger så vil det tilfalle BP. Men dette er ikke mitt ansvar, sier Feinberg.  

Frustrerte Både Obamaadministrasjonen, lokale myndigheter og selskaper er svært frustrert over hvordan Feinberg og BP har tatt seg av prosessen med å utbetale erstatninger.  

Siden august har Feinberg bare betalt ut 20 milliarder i erstatning til 168 000 enkeltpersoner eller selskaper i Gulfen.  

Myndighetene i statene Louisiana, Mississippi, Alabama og Florida anklager Feinberg for å komme med falske påstander, noe som lager vansker for lokale bedrifter.

Feinberg blir også anklaget for å undervurdere de lokale bedriftenes tap. De har nå bedt domstolene om å skrive ut krisebetalinger.  

Men misnøyen for utspring på andre flater også:  

Tidligere denne måneden beordret en dommer i New Orleans at Feinberg skal slutte å kalle seg en uavhengig leder av kompensasjonsfondet siden han står på lønningslista til BP og får 4,7 millioner kroner i månedslønn.  

BP på sin side mener at Feinberg har vært i overkant sjenerøs.
Friskemelder Gulfen Feinberg sa til reportere at hans beregninger er basert på antagelsen om at Mexico-gulfen vil være helt friskmeldt innen neste år. 

Men, både fiskeri- og turistnæringen - som ble sterkt skadelidende etter utslippet, mener det vil ta mye lengre tid å være tilbake til normalen. 

GNIEN?  Ken Feinberg er mannen som styrer BPs kompensasjonsfond. Han mener flere av kravene som foreligger mot BP ikke vil få utbetalt kompensasjon. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB
GNIEN? Ken Feinberg er mannen som styrer BPs kompensasjonsfond. Han mener flere av kravene som foreligger mot BP ikke vil få utbetalt kompensasjon. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB Vis mer