KATASTROFE: Oljegiganten BP har fått mye kritikk for måten de har håndtert oljekatastrofen i Mexico-gulfen. Nå viser det seg at de droppet en kostbar og tidskrevende test før oljeriggen eksploderte. Foto: AFP PHOTO/US COAST GUARD/SCANPIX
KATASTROFE: Oljegiganten BP har fått mye kritikk for måten de har håndtert oljekatastrofen i Mexico-gulfen. Nå viser det seg at de droppet en kostbar og tidskrevende test før oljeriggen eksploderte. Foto: AFP PHOTO/US COAST GUARD/SCANPIXVis mer

- BP droppet kritisk test bare timer før eksplosjonen

BP hadde arbeiderne som kunne ha utført testen «på standby» i to dager. Elleve timer før det smalt, ble de sendt hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Oljegiganten BP har fått mye kritikk for måten de har håndtert oljekatastrofen i Mexico-gulfen. Nå viser det seg at de droppet en kostbar og tidskrevende test før oljeriggen eksploderte.

Ifølge avisa New Orleans Times-Picayune leide BP et stort serviceselskap som skulle teste styrken til sementforingene på brønnen til Deepwater Horizon, men sendte selskapets arbeidere hjem 11 timer før eksplosjonen som skjedde 20. april uten å utføre en siste sjekk.

En ledende tjenestemann i serviceselskapet opplyser at testen er den eneste som virkelig kan fastslå den faktiske effekten av foringen.

En talsmann for selskapet Schlumberger, Stephen T. Harris, sier at BP hadde arbeidere og utstyr fra selskapet «på standby» fra 18. til 20. april, men at BP aldri ba selskapet om å utføre testen og sendte arbeiderne tilbake til Lousiana klokken 11 på formiddagen. Noen minutter før klokka 22 lokal tid smalt det.

HØRINGER: Amerikanske myndigheter mener oljegiganten BP ikke forteller hele sannheter. Her er fra en høring i senatet der en demonstrant holder opp en plakat med teksten "BP KILLS" - "BP DREPER".   Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/Scanpix
HØRINGER: Amerikanske myndigheter mener oljegiganten BP ikke forteller hele sannheter. Her er fra en høring i senatet der en demonstrant holder opp en plakat med teksten "BP KILLS" - "BP DREPER". Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer

Den amerikanske regjeringen anklaget i går oljegiganten for å ikke fortelle hele sannheten rundt oljekatastrofen i Mexico-gulfen, ifølge Reuters. Det anses som et klart tegn på Washingtons voksende frustrasjon rundt BPs håndtering av katastrofen.

- Når man håndterer et oljeutslipp er det viktig at alt gjennomføres på en gjennomsiktig måte, med all informasjon relatert til utslippet tilgjengelig for amerikanske myndigheter og det amerikanske folk, sier minister for nasjonal sikkerhet, Janet Napolitano, og lederen for miljøbyrået EPA, Lisa Jackson,  i et brev til BP-sjef Tony Hayward.

- Innsatsen til BP har hittil vært for dårlig, både i omfang og effektivitet.